Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👁 Rött ljus förbĂ€ttrar synen

👁 Rött ljus förbĂ€ttrar synen

Genom att titta pÄ ett rött ljus i vÄglÀngden 600 - 1000 nm i tre minuter per dag kan Äldersrelaterade försÀmringar av synen inte bara stoppas utan till och med vÀndas.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

Med Äldern försÀmras synen hos oss alla. NÀthinnan, dÀr ljus omvandlas till synintryck, Äldras snabbare Àn andra organ i kroppen, med start omkring 40-ÄrsÄldern. Nu visar det sig att det finns en enkel och billig lösning för att motverka dessa försÀmringar av synen. Genom att stirra in i ett rött ljus i tre minuter om dagen kan försÀmrad syn inte bara stoppas, utan en redan nedsatt synförmÄga kan vÀndas och bli bÀttre.

Rött ljus i vÄglÀngder mellan 650 och 1000 nanometer, djuprött till fÀrgen, har redan tidigare visat sig stÀrka mitokondriernas funktion. Mitokondrierna i vÄra celler Àr ansvariga bland annat för att producera Àmnet adenosintrifosfat, vilket förser stavar och tappar i vÄra ögon med energi. Den produktionen minskar med Ären, med med hjÀlp av det djupröda ljuset kan produktionen ÄtergÄ till tidigare nivÄer och dÀrmed stÀrka synen.

– Teknologin Ă€r bĂ„de enkel och sĂ€ker, genom att vi anvĂ€nder rött ljus i specifika vĂ„glĂ€ngder som absorberas av cellernas mitokondrier i nĂ€thinnan, vilka ger energi till cellernas funktion. VĂ„r utrustning kostar ungefĂ€r ÂŁ12 (ca 140 kronor) att tillverka, sĂ„ den Ă€r lĂ€ttillgĂ€nglig för allmĂ€nheten, sĂ€ger professor Glen Jeffrey vid UCL Institute of Ophthalmology, huvudförfattare till artikeln.

Studien genomfördes pÄ 24 försökspersoner i Äldrarna 28 till 72. Dessa fick varsin LED-lampa med ljus med en vÄglÀngd pÄ 670 nm som de skulle titta in i tre minuter per dag. Resultatet visade att det saknades signifikant effekt pÄ yngre personer, men för personer Àldre Àn 40 kunde förbÀttringar av synen pÄ upp till 20 procent visas. FörbÀttringarna var störst i de blÄ delarna av fÀrgspektrat, vilket Àr de delar som drabbas mest av Äldrande.

Foto: Per Pettersson, CC BY-NC-SA


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.