Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Racet om cyborgen är igång – Musk inte den enda som vill koppla upp människor

🧠 Racet om cyborgen är igång – Musk inte den enda som vill koppla upp människor

Elons Musks Neuralink har konkurrens. Brittiska BIOS, tyska CereGate och schweiziska Mindmaze är bara några av alla de europeiska bolag som alla arbetar med gränssnitt för att koppla ihop hjärnor och maskiner.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

I somras när Elon Musk höll presskonferens om hur utvecklingen i hans bolag Neuralink hade utvecklats så kunde han stolt visa upp deras senaste implantat LINK V0.9, knappt större än ett mynt, som opererats in på levande grisar. Grisarna uppvisade inte heller några märkbara begränsningar eller bieffekter.

Han presenterade också den automatiserade operationsroboten som kan genomföra operationen under en timme, utan att det uppstår några blödningar på hjärnan när trådarna kopplas in.

Medan Elon Musk bevakades av den samlade mediakåren är det mindre känt att europeiska bolag också arbetar för att förbättra människor liv och hälsa med liknande teknik. Enda skillnaden är att de har kommit längre!

Neuralinks gränssnitt för att koppla ihop hjärna och maskin bygger på att elektroder fästs i hjärnan. Elektroderna använder sedan en krets för att kommunicera med datorer utanför skallen.

Europa har en lång tradition av att koppla ihop människor och maskiner och är erkänt duktiga internationellt. Bland annat Karolinska institutet i Stockholm är med och finansierar ett antal start-up bolag som alla arbetar för att med teknikens hjälp förbättra livet för människor.

Med hjälp av den nya tekniken, framförallt sådan som kan hjälpa till att restaurera nervkopplingar i hjärnan, hoppas forskare att de ska kunna bota eller återställa sjukdomar och skador som tidigare ansetts som obotliga. Parkinsons, Crohns sjukdom och diabetes beror alla på att vissa kopplingar mellan hjärnan och de olika organen slutat att fungera. Om dessa skulle kunna återställas skulle det innebära ett fantastiskt lyft för mänskligheten.

Racet om den mänskliga cyborgen är alltså redan i full gång. Även om Musk:s presentation med implantat i levande grisar var imponerande så hade det brittiska bolaget BIOS redan 2017 utfört försök på grisar och kommer därför påbörja mänskliga försök redan nästa år.

Svenska Flow Neuroscience headset mot depression är ännu ett exempel på Europeisk innovation inom området.

Tyska CereGate har genomfört en pilotstudie på kliniker i Freiburg och Budapest. Bolaget utvecklar en mjukvara som ska bland annat ska kunna användas vid rehabilitering efter stroke och hjälpa Parkinsons-patienter som har svårt att gå.

Schweiziska Mindmaze är en av flera aktörer som jobbar med icke-invasiva lösningar. Här behöver alltså inte skallen öppnas och elektroder fästas i hjärnan. De jobbar också med lösningar för Alzheimers, Parkinsons, stroke och demens.

I kampen mellan människan och sjukdom är den kapplöpning som nu pågår därför fantastisk. Oavsett vem som kommer först kommer det innebära ett jättelyft vad gäller mänskligt välmående och minskat lidande.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.