Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Racet om cyborgen Ă€r igĂ„ng – Musk inte den enda som vill koppla upp mĂ€nniskor

🧠 Racet om cyborgen Ă€r igĂ„ng – Musk inte den enda som vill koppla upp mĂ€nniskor

Elons Musks Neuralink har konkurrens. Brittiska BIOS, tyska CereGate och schweiziska Mindmaze Àr bara nÄgra av alla de europeiska bolag som alla arbetar med grÀnssnitt för att koppla ihop hjÀrnor och maskiner.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

I somras nÀr Elon Musk höll presskonferens om hur utvecklingen i hans bolag Neuralink hade utvecklats sÄ kunde han stolt visa upp deras senaste implantat LINK V0.9, knappt större Àn ett mynt, som opererats in pÄ levande grisar. Grisarna uppvisade inte heller nÄgra mÀrkbara begrÀnsningar eller bieffekter.

Han presenterade ocksÄ den automatiserade operationsroboten som kan genomföra operationen under en timme, utan att det uppstÄr nÄgra blödningar pÄ hjÀrnan nÀr trÄdarna kopplas in.

Medan Elon Musk bevakades av den samlade mediakÄren Àr det mindre kÀnt att europeiska bolag ocksÄ arbetar för att förbÀttra mÀnniskor liv och hÀlsa med liknande teknik. Enda skillnaden Àr att de har kommit lÀngre!

Neuralinks grÀnssnitt för att koppla ihop hjÀrna och maskin bygger pÄ att elektroder fÀsts i hjÀrnan. Elektroderna anvÀnder sedan en krets för att kommunicera med datorer utanför skallen.

Europa har en lÄng tradition av att koppla ihop mÀnniskor och maskiner och Àr erkÀnt duktiga internationellt. Bland annat Karolinska institutet i Stockholm Àr med och finansierar ett antal start-up bolag som alla arbetar för att med teknikens hjÀlp förbÀttra livet för mÀnniskor.

Med hjÀlp av den nya tekniken, framförallt sÄdan som kan hjÀlpa till att restaurera nervkopplingar i hjÀrnan, hoppas forskare att de ska kunna bota eller ÄterstÀlla sjukdomar och skador som tidigare ansetts som obotliga. Parkinsons, Crohns sjukdom och diabetes beror alla pÄ att vissa kopplingar mellan hjÀrnan och de olika organen slutat att fungera. Om dessa skulle kunna ÄterstÀllas skulle det innebÀra ett fantastiskt lyft för mÀnskligheten.

Racet om den mĂ€nskliga cyborgen Ă€r alltsĂ„ redan i full gĂ„ng. Även om Musk:s presentation med implantat i levande grisar var imponerande sĂ„ hade det brittiska bolaget BIOS redan 2017 utfört försök pĂ„ grisar och kommer dĂ€rför pĂ„börja mĂ€nskliga försök redan nĂ€sta Ă„r.

Svenska Flow Neuroscience headset mot depression Àr Ànnu ett exempel pÄ Europeisk innovation inom omrÄdet.

Tyska CereGate har genomfört en pilotstudie pÄ kliniker i Freiburg och Budapest. Bolaget utvecklar en mjukvara som ska bland annat ska kunna anvÀndas vid rehabilitering efter stroke och hjÀlpa Parkinsons-patienter som har svÄrt att gÄ.

Schweiziska Mindmaze Àr en av flera aktörer som jobbar med icke-invasiva lösningar. HÀr behöver alltsÄ inte skallen öppnas och elektroder fÀstas i hjÀrnan. De jobbar ocksÄ med lösningar för Alzheimers, Parkinsons, stroke och demens.

I kampen mellan mÀnniskan och sjukdom Àr den kapplöpning som nu pÄgÄr dÀrför fantastisk. Oavsett vem som kommer först kommer det innebÀra ett jÀttelyft vad gÀller mÀnskligt vÀlmÄende och minskat lidande.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter