Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Piller minskar risken att bli allvarligt sjuk eller dö i Covid med 89 procent

💊 Piller minskar risken att bli allvarligt sjuk eller dö i Covid med 89 procent

Ett nytt piller har visat sig vara mycket effektivt mot Covid-19, även för riskgrupper.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Pfizer har testat ett piller som kan användas vid infektioner av Covid-19 och resultaten är väldigt lovande. Paxlovid, som pillret heter, minskade risken för att dö eller att behöva sjukhusvård med 89 procent bland patienter som just fått Covid-19.

Pfizer hoppas nu att amerikanska FDA kan godkänna Paxlovid inom kanske bara ett par veckor. Det skulle då ge oss två effektiva läkemedel i pillerform mot Covid 19 eftersom Merck precis presenterat sitt piller mot Covid 19.

– Att ha ett piller för att behandla Covid-19 vore ett stort framsteg. Då skulle vi bara behöva skriva ett recept för att hämtas ut på ett apotek, precis som vi gör med så många andra infektionssjukdomar, säger John Mellors som forskar på infektionssjukdomar på University of Pittsburgh, i en kommentar till Medicalxpress.

Pfizer har testat 775 vuxna som visade de första symptomen på Covid-19. En grupp fick Paxlovid och en annan grupp fick ett placebo-piller. Av de som fick Paxlovid var det bara en procent som behövde sjukhusvård och ingen av dem avled. I kontrollgruppen hamnade sju procent på sjukhus och tio personer dog av Covid-19.

Patienterna i studien var ovaccinerade och låg i en riskgrupp. De kunde vara överviktiga, ha diabetes eller hjärtfel. Studien visade att ju snabbare patienterna fick Paxlovid desto större chans hade de att inte bli allvarligt sjuka. Att snabbt få rätt diagnos är därför viktigt.

Studien skulle egentligen ha fortsatt, men en grupp av oberoende medicinska experter som övervakade studien avbröt den i förtid. De ansåg att resultaten var så goda att det var oetiskt att inte få ut behandlingen till allmänheten så fort som möjligt.

Bild: Pixabay/Monoar Rahman Rony


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.