Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Piller minskar risken att bli allvarligt sjuk eller dö i Covid med 89 procent

💊 Piller minskar risken att bli allvarligt sjuk eller dö i Covid med 89 procent

Ett nytt piller har visat sig vara mycket effektivt mot Covid-19, Àven för riskgrupper.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Pfizer har testat ett piller som kan anvÀndas vid infektioner av Covid-19 och resultaten Àr vÀldigt lovande. Paxlovid, som pillret heter, minskade risken för att dö eller att behöva sjukhusvÄrd med 89 procent bland patienter som just fÄtt Covid-19.

Pfizer hoppas nu att amerikanska FDA kan godkÀnna Paxlovid inom kanske bara ett par veckor. Det skulle dÄ ge oss tvÄ effektiva lÀkemedel i pillerform mot Covid 19 eftersom Merck precis presenterat sitt piller mot Covid 19.

– Att ha ett piller för att behandla Covid-19 vore ett stort framsteg. DĂ„ skulle vi bara behöva skriva ett recept för att hĂ€mtas ut pĂ„ ett apotek, precis som vi gör med sĂ„ mĂ„nga andra infektionssjukdomar, sĂ€ger John Mellors som forskar pĂ„ infektionssjukdomar pĂ„ University of Pittsburgh, i en kommentar till Medicalxpress.

Pfizer har testat 775 vuxna som visade de första symptomen pÄ Covid-19. En grupp fick Paxlovid och en annan grupp fick ett placebo-piller. Av de som fick Paxlovid var det bara en procent som behövde sjukhusvÄrd och ingen av dem avled. I kontrollgruppen hamnade sju procent pÄ sjukhus och tio personer dog av Covid-19.

Patienterna i studien var ovaccinerade och lÄg i en riskgrupp. De kunde vara överviktiga, ha diabetes eller hjÀrtfel. Studien visade att ju snabbare patienterna fick Paxlovid desto större chans hade de att inte bli allvarligt sjuka. Att snabbt fÄ rÀtt diagnos Àr dÀrför viktigt.

Studien skulle egentligen ha fortsatt, men en grupp av oberoende medicinska experter som övervakade studien avbröt den i förtid. De ansÄg att resultaten var sÄ goda att det var oetiskt att inte fÄ ut behandlingen till allmÀnheten sÄ fort som möjligt.

Bild: Pixabay/Monoar Rahman Rony


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.