Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Piller kan ersĂ€tta trĂ€ning för de som inte kan motionera

💊 Piller kan ersĂ€tta trĂ€ning för de som inte kan motionera

Forskare har upptÀckt ett Àmne som kan aktivera samma enzym i kroppen som aktiveras vid fysisk trÀning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Fysisk trÀning Àr bra för att hÄlla sig frisk. Det finns studier som visar att uthÄllighets- och konditionstrÀning minskar risken för fetma, sÀnker blodtrycket, bibehÄller hjÀrnfunktionerna med mera. Att trÀna Àr dÀrför ett av de bÀsta sÀtten att hÄlla sig frisk, men det Àr inte alla som kan trÀna.

– Vi vet att trĂ€ning har en rad positiva effekter mot Ă„ldersrelaterade sjukdomar. Men mĂ„nga gamla kan av olika kroppsliga eller andra skĂ€l inte trĂ€na regelbundet. Ett lĂ€kemedel som ger likande effekt pĂ„ viktiga kroppsfunktioner skulle dĂ€rför kunna fĂ„ stor betydelse, sĂ€ger Helena Edlund professor vid UmeĂ„ universitet, i ett pressmeddelande.

För att hjÀlpa de som inte kan trÀna har Helena Edlund och hennes forskargrupp undersökt om en substans som heter O304 kan ersÀtta trÀningen. O304 aktiverar enzymet AMPK som annars aktiveras av just trÀning. Enzymet sÀtter i gÄng processer som bryter ner fett och socker, samtidigt som uppbyggande processer ocksÄ startas.

Forskarna har redan visat att O304 sĂ€nker blodsockret och Ă€mnet Ă€r dĂ€rför nu i en fas 2 studie för att se om det kan fungera som medicin mot diabetes. Men nu tar forskarlaget nĂ€sta steg för att se om O304 ocksĂ„ kan fungera som ett ”trĂ€ningspiller”.

Hittills har Àmnet testats pÄ möss och resultaten Àr lovande.

– Vi har gott hopp om att lĂ€kemedlet ska kunna bidra till mĂ„let att öka tidsintervallet för ett hĂ€lsosamt Ă„ldrande, sĂ€ger Helena Edlund.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Gentle07


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.