Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©č Nytt superplĂ„ster tar kĂ„l pĂ„ resistenta bakterier

đŸ©č Nytt superplĂ„ster tar kĂ„l pĂ„ resistenta bakterier

Ett sÄrvÄrdsförband med en ny typ av hydrogel fungerar mot alla typer av bakterier, Àven de antibiotikaresistenta.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Resistenta bakterier Àr ett av de stora hÀlsohoten och enbart i USA dör 35 000 mÀnniskor varje Är av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. Ett ljus i mörkret kommer nu frÄn Chalmers dÀr ett forskarlag har utvecklat ett sÄrvÄrdsmaterial som Àven fungerar mot resistenta bakterier.

Materialet bestÄr av en hydrogel som paketeras i ett sÄrvÄrdsförband. Hydrogelen bestÄr av smÄ proteiner, antimikrobiella peptider. Det har lÀnge varit kÀnt att sÄdana peptider fungerar mot alla typer av bakterier. Problemet Àr att de bryts ner sÄ fort de kommer i kontakt med blod eller andra kroppsvÀtskor. Det har gjort det svÄrt att anvÀnda dem i nÄgon form av effektiv behandling.

Det tror nu Chalmers-forskarna att de har hittat en lösning pÄ. De har skapat ett material som binder in peptiderna i en nanostrukturerad hydrogel. Gelen skyddar peptiderna tillrÀckligt lÀnge för att de ska hinna fram till de resistenta bakterierna.

– Materialet ser vĂ€ldigt lovande ut. Det tas emot bra av kroppen och Ă€r skonsamt mot huden. I vĂ„ra mĂ€tningar ser vi ocksĂ„ tydligt att de antimikrobiella peptiderna inte bryts ner lika fort nĂ€r de binds till hydrogelen, sĂ€ger Edvin Blomstrand, doktorand pĂ„ institutionen för kemi och kemiteknik pĂ„ Chalmers, och en av huvudförfattarna till artikeln, i ett pressmeddelande.

Peptiden som forskarna anvÀnder har ocksÄ en fördel i det att bakterierna knappast kommer att utveckla resistens mot dem.

– Den typ av peptid som vi forskar pĂ„ har en mycket lĂ„g risk för att utveckla resistens dĂ„ den enbart angriper det yttersta membranet pĂ„ bakterien. Det Ă€r dĂ€rför den enskilt största anledningen till att den Ă€r sĂ„ intressant att jobba med, sĂ€ger Martin Andersson forskningsledare för studien och professor pĂ„ institutionen för kemi och kemiteknik pĂ„ Chalmers.

Forskarna har nu inlett kliniska studier för att fÄ ett godkÀnnande av behandlingen. I framtiden kan den dessutom komma i andra former Àn som ett förband.

– Hittills har vi forskat pĂ„ materialet som sĂ„rvĂ„rdsförband, men vi hĂ„ller pĂ„ med en ny studie dĂ€r vi nu undersöker det i form av en sĂ„rvĂ„rdspray, sĂ€ger Edvin Blomstrand.

Bild: Chalmers/Anna-Lena Lundqvist


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.