Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📂 Nytt register för corona-vaccin ska ge snabbare information om biverkningar

📂 Nytt register för corona-vaccin ska ge snabbare information om biverkningar

Genom att samköra register för vilka som vaccinerat sig med andra hÀlsodataregister ska det bli enklare att upptÀcka om ett kommande corona-vaccin har nÄgra biverkningar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Oavsett hur noga ett vaccin testas finns det alltid risk för ovanliga biverkningar som drabbar ett fÄtal av de som vaccinerar sig. För att minimera skadan gÀller det att sÄ snabbt som möjligt se vilka som drabbas av biverkningar.

Ett kÀnt exempel pÄ biverkningar frÄn ett vaccin Àr nÀr vaccinet Pandermix anvÀndes mot svininfluensan. Det visade sig att Pandermix i ovanliga situationer kunde orsaka narkolepsi. Eftersom det var sÄ fÄ av alla de som fick vaccinet som ocksÄ fick narkolepsi tog det lÄng tid innan sambandet stod klart.

Nu ska ett nytt nationellt register minska risken för att det upprepar sig. Det Àr FolkhÀlsomyndigheten som ska bygga upp registret som ska innehÄlla information om vem som vaccinerats, nÀr vaccinationen skedde och med vilket vaccin.

Den informationen kan sedan myndigheter som LĂ€kemedelsverket dra nytta av.

– Vi planerar att koppla samman information frĂ„n vaccinationsregistret, om vilka som vaccinerats med vilket vaccin och vid vilken tidpunkt, med information frĂ„n andra hĂ€lsodataregister, sĂ€ger Ulla WĂ€ndel Liminga, vetenskaplig ledare för lĂ€kemedelssĂ€kerhet pĂ„ LĂ€kemedelsverket som kommer anvĂ€nda registret, i en kommentar till Ekot.

PÄ sÄ sÀtt rÀknar LÀkemedelsverket med att snabbare kunna se om nÄgon diagnos sticker ut bland de som vaccinerat sig. Den informationen ger i sin tur LÀkemedelsverket möjlighet att sÀtta in resurser pÄ att undersöka om det Àr en biverkning och i sÄ fall vem som riskerar att drabbas av den.

Registret i sig kan förstÄs inte garantera att ett nytt vaccin inte har nÄgra bieffekter. Men det kan förhoppningsvis lugna nÄgra av de som Àr oroade av möjliga biverkningar.

Det Àr i sÄ fall mycket vÀlkommet. En undersökning som World Economic Forum gjort visar att 27 procent av de tillfrÄgade i 15 lÀnder sa att de inte var helt övertygade om att de skulle vaccinera sig mot covid-19. En tredjedel av dessa sa att oron för biverkningar gjorde dem osÀkra.

Samtidigt rÄder det ingen tvekan om att vaccin i regel Àr vÀldigt sÀkra och att de rÀddar miljontals liv. Exakt hur mÄnga liv det rör sig om Àr svÄrt att berÀkna, med det finns uppskattningar om att det kan röra sig om allt frÄn tvÄ miljoner till fem miljoner liv varje Är.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.