Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Nytt malariamedel Ă€r tolv gĂ„nger effektivare Ă€n Ă€ldre medel

💉 Nytt malariamedel Ă€r tolv gĂ„nger effektivare Ă€n Ă€ldre medel

En enkel och billig metod gör bekÀmpningsmedel mot malariamyggor mycket effektivare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny sorts bekÀmpningsmedel Àr upp till tolv gÄnger sÄ effektivt som dagens medel nÀr det gÀller att döda malariamyggor. 405 000 mÀnniskor dog i malaria 2018 sÄ detta kan rÀdda mÄnga tusen liv.

Insektsmedel bestÄr normalt av smÄ kristaller som fungerar som en sorts landminor för myggor som kliver pÄ dem. Problemet Àr bara att myggorna kan bli resistenta efter ett tag och dÄ behövs en ny kristallstruktur.

Det Àr precis vad ett forskarlag frÄn New York University i USA tagit fram. De utgick frÄn det vÀlkÀnda bekÀmpningsmedlet deltamethrin, men skapade en ny kristallstruktur som var mycket effektivare Àn den existerande.

Den nya kristallstrukturen som Àr sÄ effektiv mot malariamyggor.

Forskarna hettade först upp deltamethrin till 110 °C och kylde sedan ner det till rumstemperatur. Det gav upphov till en ny kristallstruktur som hade smÄ, men lÄnga fibrer. NÀr forskarna sedan testade medlet pÄ malariamyggor visade det sig att det verkade 12 gÄnger sÄ snabbt som vanligt deltamethrin.

– Deltamethrin har varit ett av de ledande verktygen för att bekĂ€mpa malaria, men dess framtid Ă€r osĂ€ker pĂ„ grund av ökande resistans. Den enkla tillverkningen av den nya kristallformen av deltamethrin, kombinerat med dess stabilitet och högre effektivitet visar oss att denna kan fungera som ett kraftfullt och billigt verktyg för att kontrollera malaria och andra sjukdomar som sprids av myggor, sĂ€ger Michale Ward, professor i kemi vid New York University och medförfattare till studien.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.