Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Nytt malariamedel är tolv gånger effektivare än äldre medel

💉 Nytt malariamedel är tolv gånger effektivare än äldre medel

En enkel och billig metod gör bekämpningsmedel mot malariamyggor mycket effektivare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny sorts bekämpningsmedel är upp till tolv gånger så effektivt som dagens medel när det gäller att döda malariamyggor. 405 000 människor dog i malaria 2018 så detta kan rädda många tusen liv.

Insektsmedel består normalt av små kristaller som fungerar som en sorts landminor för myggor som kliver på dem. Problemet är bara att myggorna kan bli resistenta efter ett tag och då behövs en ny kristallstruktur.

Det är precis vad ett forskarlag från New York University i USA tagit fram. De utgick från det välkända bekämpningsmedlet deltamethrin, men skapade en ny kristallstruktur som var mycket effektivare än den existerande.

Den nya kristallstrukturen som är så effektiv mot malariamyggor.

Forskarna hettade först upp deltamethrin till 110 °C och kylde sedan ner det till rumstemperatur. Det gav upphov till en ny kristallstruktur som hade små, men långa fibrer. När forskarna sedan testade medlet på malariamyggor visade det sig att det verkade 12 gånger så snabbt som vanligt deltamethrin.

– Deltamethrin har varit ett av de ledande verktygen för att bekämpa malaria, men dess framtid är osäker på grund av ökande resistans. Den enkla tillverkningen av den nya kristallformen av deltamethrin, kombinerat med dess stabilitet och högre effektivitet visar oss att denna kan fungera som ett kraftfullt och billigt verktyg för att kontrollera malaria och andra sjukdomar som sprids av myggor, säger Michale Ward, professor i kemi vid New York University och medförfattare till studien.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.