Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💔 Ny metod minskar risken för Ă„terfall i hjĂ€rtinfarkt

💔 Ny metod minskar risken för Ă„terfall i hjĂ€rtinfarkt

Genom att anvÀnda infrarött ljus och ultraljud kan forskare nu se plack i blodkÀrlen som inte kan upptÀckas vid traditionella undersökningar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje Är drabbas över 24 000 personer i Sverige av hjÀrtinfarkt och 5 000 av dessa avlider. Och av dem som överlever fÄr 14 procent nÄgon form av Äterfall inom fem Är. En av orsakerna till Äterfall Àr fettrik plack och nu har forskare frÄn Lunds universitet och Columbia University i USA utvecklat en ny metod upptÀcka sÄdan plack.

Fettrik plack kan samlas i blodkÀrlen runt hjÀrtat och nÀr den spricker kan den bilda proppar som orsakar hjÀrtinfarkter. Denna plack Àr svÄr att upptÀcka med kranskÀrlsröntgen och förblir dÀrför ofta oupptÀckt tills att det Àr för sent.

Forskarna har nu testat en ny metod dÀr de anvÀnder infrarött ljus, Near-Infrared Spectroscopy (Nirs) och ultraljud, Intravascular ultrasound (Ivus). En operatör kan dÄ föra in en kateter i handleden som sedan förs upp till hjÀrtat. NÀr katetern kommit upp till hjÀrtat kan operatören se en karta över hjÀrtat pÄ sin skÀrm dÀr fettrik plack visas som gula flÀckar.

Detta kan göras i samband med en kranskÀrlsröntgen sÄ metoderna kompletterar varandra.

– En kranskĂ€rlsröntgen visar bara en skugga av kĂ€rlvĂ€ggarna, inte vad som Ă€r i vĂ€ggen. Med den nya Nirs-Ivus-metoden kan vi se fettrik plack Ă€ven dĂ€r, sĂ€ger David Erlinge professor i kardiologi vid Lunds universitet och en av forskningsledarna.

NÀr man vÀl upptÀckt placken Àr frÄgan hur man ska behandla den? HÀr finns det ingen sjÀlvklar lösning Àn. Men forskarna gjorde en liten behandlingsstudie dÀr de öppnade upp kÀrlet med en stent. Resultatet var lovande, men det krÀvs en större studie för att visa exakt hur effektiv metoden Àr mot fettrika plack.

I vilket fall ger den nya metoden lÀkare större möjligheter att upptÀcka möjliga problem.

– Studien visar att de flesta av de framtida hjĂ€rthĂ€ndelser patienterna drabbades av orsakades av plack som inte avslöjades vid tidigare undersökningar med kranskĂ€rlsröntgen och tryckmĂ€tning, vilka Ă€r de metoder som anvĂ€nds pĂ„ kliniken i dag, sĂ€ger David Erlinge.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.