Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Ny markör kan visa hur vĂ€l strĂ„lbehandling fungerar vid bröstcancer

🔬 Ny markör kan visa hur vĂ€l strĂ„lbehandling fungerar vid bröstcancer

NivÄerna av ett protein kan visa hur effektiv strÄlbehandling Àr vid en viss typ av bröstcancer och hjÀlpa lÀkarna hitta den bÀsta behandlingen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ductal carcinoma in situ, DCIS, Àr ett förstadium till invasiv bröstcancer. DessbÀttre Àr prognosen god för de som fÄr behandling, men hur vÀl behandlingen fungerar varierar frÄn patient till patient. Nu har forskare frÄn bland annat Karolinska Institutet och Göteborgs universitet gjort en upptÀckt som gör det enklare att se vilka som har mest nytta av strÄlbehandling, enligt ett pressmeddelande.

– Det Ă€r vĂ€lkĂ€nt att nyttan av strĂ„lbehandling varierar mellan olika kvinnor. Det finns dĂ€rför ett stort behov att hitta prediktiva markörer som kan anvĂ€ndas för att undvika onödig eller ineffektiv strĂ„lbehandling, sĂ€ger Fredrik WĂ€rnberg, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och en av studiens sisteförfattare i pressmeddelandet.

UpptÀckten bestÄr i att forskarna sett att kvinnor med lÄga nivÄer av ett protein som heter PDGFRb fÄr sÀrskilt goda resultat av strÄlbehandling.

Normalt anvÀnder lÀkarna en kombination av kirurgi och strÄlbehandling för att behandla DCIS. Nu kan patienter med höga nivÄer av proteinet slippa en pÄfrestande och ineffektiv strÄlbehandling.

Än sĂ„ lĂ€nge rör det sig om en studie dĂ€r forskarna gĂ„tt igenom en stor vĂ€vnadssamling och undersökt hur proteinnivĂ„erna pĂ„verkat effekten av strĂ„lbehandlingen. Forskarna tĂ€nker nu gĂ„ vidare med kliniska studier för att bekrĂ€fta resultaten.

– Behandlingsriktlinjerna för DCIS kan eventuellt komma att förĂ€ndras om dessa studier bekrĂ€ftar vĂ„ra ursprungliga fynd, sĂ€ger studiens förstaförfattare Carina Strell, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet och institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet.

Det finns ocksÄ en möjlighet att upptÀckten i framtiden kan ge dessa patienter möjlighet att fÄ en effektiv strÄlbehandling.

Studien antyder att nyttan med strÄlbehandlingen ökar om patienterna fÄr medicin som blockerar PDGFRb. Det Àr Ànnu inte helt klart hur vÀl det kan fungera. SÄ forskarna tÀnker nu gÄ vidare och undersöka om det gÄr att blockera PDGFRb sÄ vÀl att effekten av strÄlbehandlingen ökar, Àven för de som har för höga nivÄer idag.

Bild: Pixabay/maijana1


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.