Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Ny gel ger hopp om Ă„tervĂ€xt av hjĂ€rnvĂ€vnad

🧠 Ny gel ger hopp om Ă„tervĂ€xt av hjĂ€rnvĂ€vnad

HjÀrnblödning orsakar mÄnga dödsfall och funktionshinder över hela vÀrlden. Behandling för förlust av hjÀrnvÀvnad har saknats - men nu kan ett genombrott ha skett.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

HjÀrnblödning och hjÀrncancer orsakar mÄnga dödsfall och funktionshinder över hela vÀrlden. HjÀrnan kan snabbt skadas nÀr blodtillförseln gÄr förlorad. Till skillnad frÄn andra kroppsdelar som kan lÀka av sig sjÀlva, kan hjÀrnvÀvnadsförlust inte repareras.

Vi behöver ett bra sĂ€tt att hjĂ€lpa hjĂ€rnan att lĂ€ka för att behandla dessa farliga hĂ€lsoproblem. TyvĂ€rr finns det ingen beprövad behandlingsmetod – men nu kan ett genombrott ha skett.

Genombrott inom regenerering av hjÀrnvÀvnad

Forskare vid Hokkaido University har utvecklat syntetiska hydrogeler som ger en effektiv stomme för tillvÀxt av neuronalt vÀvnad pÄ omrÄden med hjÀrnskador.

Denna upptÀckt kan erbjuda en ny metod för att behandla livshotande tillstÄnd orsakade av hjÀrnblödning och hjÀrncancer.

Optimering av hydrogel

Forskare ledda av Satoshi Tanikawa har funnit att en neutral hydrogel med en blandning av anjoniska och katjoniska monomerer (C1A1) genererade den mest lÀmpliga stommen för fÀste, tillvÀxt och differentiering av neurala stamceller (NSC).

De anvÀnde kryogelation för att skapa porer i C1A1-hydrogelerna, vilket möjliggör en 3D-odling av celler i den porösa strukturen. Hydrogelens styvhet justerades ocksÄ för att matcha den av hjÀrnvÀvnad, en avgörande faktor för att styra stamcells-differentiering.

Testning pÄ möss

Efter att ha optimerat hydrogel-formuleringen testade forskarna dess potential för in vivo-rekonstruktion av hjÀrnvÀvnad med hjÀlp av möss. Den porösa hydrogelen implanterades i en cylindrisk hÄlighet som skapats i mushjÀrnan.

PÄ dag 56 efter implantation var grÀnsen mellan hjÀrnvÀvnaden och hydrogelen suddig, medan hÄlrum tydligt kvarstod i kontrollhjÀrnorna. Immun-celler och astrocyter frÄn omgivande hjÀrnvÀvnad hade infiltrerats i porerna i den implanterade hydrogelen.

Shinya Tanaka förklarar för Physics World att de för nÀrvarande arbetar med att bevisa funktionell ÄterhÀmtning för hjÀrnskador.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.