Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎗 Ny behandling mot bröstcancer – största genombrottet pĂ„ 20 Ă„r

🎗 Ny behandling mot bröstcancer – största genombrottet pĂ„ 20 Ă„r

Ett nytt lÀkemedel Àr tre-fyra gÄnger sÄ effektivt som dagens bÀsta behandling mot bröstcancer, utan att kosta mer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny behandling mot bröstcancer testats nu, bland annat pÄ Akademiska sjukhuset i Uppsala. I de första testerna har behandlingen varit mycket effektivare Àn dagens bÀsta behandling.

– De första studierna av Enhertu som preparatet heter, visar pĂ„ hĂ€pnadsvĂ€ckande kraftig och lĂ„ngvarig effekt pĂ„ tumörerna. Behandlingen har nyligen visat sig tre-fyra gĂ„nger mer effektiv Ă€n nuvarande behandling vid Ă„terfall, och med mycket fĂ„ biverkningar, sĂ€ger Henrik Lindman, ansvarig för bröstcancervĂ„rden pĂ„ Akademiska sjukhuset och huvudansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Enhertu fungerar sÄ att antikroppar fraktar cellgifter direkt till tumören utan att skada resten av kroppen. Cytostatikamolekylerna i cellgiftet fÀster pÄ receptorer pÄ cancertumörens yta via antikroppar och förs sedan in i cellerna och frigörs dÀr för att döda tumören.

Till att börja med Àr det patienter med en snabbvÀxande form av bröstcancer (spridd HER2-positiv bröstcancer) som fÄr behandlingen.

– Effekten Ă€r lĂ„ngvarig och Enhertu tycks intressant nog Ă€ven fungera pĂ„ tumörer med lĂ„gt antal HER2-receptorer som ju Ă€r vanligare. DĂ€rför pĂ„gĂ„r Ă€ven studier pĂ„ denna patientgrupp, bland annat hĂ€r pĂ„ Akademiska sjukhuset, sĂ€ger Henrik Lindman.

Det finns ocksÄ tecken pÄ att behandlingen fungerar mot andra typer av cancer.

– Hittills har tvĂ„ patienter fĂ„tt Enhertu hĂ€r pĂ„ Akademiska och det har fungerat mycket bra trots att patienterna inte hade HER2-positiv bröstcancer. Det talar för att det kan bli ett lĂ€kemedel med mycket bred anvĂ€ndning, sĂ€ger Henrik Lindman

Behandlingen Àr inte dyrare Àn dagens behandlingar, vilket gör att det finns gott hopp om att Enhertu kan bli en standardbehandling inom ett till tvÄ Är. NÄgot som kan rÀdda mÄnga liv.

– Det hĂ€r Ă€r det största genombrottet i cancerforskningen pĂ„ minst 20 Ă„r. Det Ă€r en sensation. Det gĂ„r inte att sĂ€ga nĂ„got annat, sĂ€ger Henrik Lindman, i en kommentar till Upsala Nya Tidning.

Bild: Pixabay/marijana1


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.