Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Nanoteknik gör det enklare att skrĂ€ddarsy cancerbehandlingar

🔬 Nanoteknik gör det enklare att skrĂ€ddarsy cancerbehandlingar

En kombination av strÄlning och leverans av lÀkemedel pÄ nanonivÄ ger hopp om mycket effektivare cancerbehandlingar i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett av de stora problemen med att bota cancer Àr att det finns sÄ stor variation bland tumörerna. En behandling som fungerar utmÀrkt för en patient kanske inte fungerar alls för en annan. Men forskare vid University of Chicago Medicine har hittat ett sÀtt att anvÀnda nanoteknik för att optimera behandlingen av olika typer av tumörceller.

Egentligen rör det sig om tvÄ metoder som forskarna kombinerat för att fÄ största möjliga verkan. Ena metoden heter nanoscale Metal-Organic Frameworks, nMOF. Den gÄr ut pÄ att skapa strukturer som bara Àr nÄgra nanometer stora och som Àr byggda av sÄ kallat fotosensibiliserande material.

Detta material genererar stora mÀngder fria radikaler om det bestrÄlas. Fria radikaler Àr molekyler som lÀtt reagerar med andra Àmnen i kroppen och som kan orsaka stor skada pÄ celler, bÄde friska celler och cancerceller.

Med nMOF-tekniken gÄr det att sÀnda mÀngder av de smÄ strukturerna till omrÄdet dÀr det finns en tumör. Genom att sedan bestrÄla omrÄdet med röntgenstrÄlning frigörs stora mÀngder fria radikaler som angriper och förstör tumören.

StrÄlning och medicin i ett

Men tumören kan ha spritt sig till stÀllen som inte bestrÄlas och hÀr kommer den andra delen av metoden in. Forskarna har byggt strukturen sÄ att den kan transportera lÀkemedel som ocksÄ frigörs nÀr strukturen bestrÄlas.

Dessa lÀkemedel kan skrÀddarsys sÄ att de aktiverar immunförsvaret och fÄr det att reagera mycket kraftigare pÄ de antigener som identifierar den cancer som ska bekÀmpas. I djurförsök har det visat sig att metoden Àr effektiv för att bÄde slÄ ut den lokala tumören och fÄ immunförsvaret att hitta och förstöra likadana cancerceller pÄ andra stÀllen i kroppen.

Forskarna ska nu gÄ vidare och försöka göra metoden Ànnu effektivare.

– Vi förfinar nu designen av nMOF och dess leverans av lĂ€kemedel inför vĂ„ra tester pĂ„ mĂ€nniskor. Vi arbetar mycket med att hitta den bĂ€sta varianten sĂ„ att vi kan anvĂ€nda den i kliniska tester som förhoppningsvis ska komma igĂ„ng inom tvĂ„-tre Ă„r eller Ă€nnu tidigare, sĂ€ger Ralph Weichselbaum, professor pĂ„ University of Chicago och en av forskarna bakom metoden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.