Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ˜· Munskyddet som visar om du har Covid-19

đŸ˜· Munskyddet som visar om du har Covid-19

En sensor pÄ ett munskydd kan visa om du har blivit infekterad av en virussjukdom.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett munskydd som inte bara hindrar viruspartiklar frÄn att spridas utan som Àven kan visa om du har fÄtt Covid-19. Det Àr vad forskare vid amerikanska University of California San Diego hÄller pÄ att ta fram just nu.

SjÀlva munskyddet Àr ett helt vanligt munskydd, men det har fÄtt en speciell sensor som samlar pÄ sig de partiklar som anvÀndaren andas ut. Efter nÄgra timmars anvÀndande kan du ta av masken, klÀmma pÄ sensorn och om du Àr infekterad byter den vita sensorn fÀrg och blir röd.

Varje sensor har en liten behÄllare med nanopartiklar. NÀr du trycker pÄ sensorn slÀpps nanopartiklarna loss och de reagerar dÄ med en sorts molekyler som heter proteaser. Om det finns proteaser som skapats av en Covid-infektion sÄ fÀrgas en remsa pÄ sensorn av den reaktionen. Det fungerar med andra ord ungefÀr som ett graviditetstest.

Sensorerna kan massproduceras och forskarna rÀknar med att varje sensor inte ska kosta mer Àn nÄgra ören att tillverka.

Den första versionen av sensorn kommer bara att kunna upptÀcka Covid-19, men samma teknik kan anvÀndas för att upptÀcka andra virusinfektioner ocksÄ. SÄ vid kommande utbrott kan alla enkelt testa sig sjÀlva varje dag för att se om vi blivit smittade och behöver vidta nÄgon ÄtgÀrd.

Nu Àr sensorerna inte tÀnkta att ersÀtta vanliga tester utan ska fungera som ett komplement,

– Se det som att ha en rökdetektor hemma. Den sitter tyst i bakgrunden tills att det börjar ryka och dĂ„ slĂ„r den larm. DĂ„ vet du att det finns ett problem och kan starta en grundligare undersökning, sĂ€ger Jesse Jokerst, professor i nanoengineering vid UC San Diego och den som leder projektet.

Forskarna ska nu börja testa sensorerna pÄ allvar och nÀr de kan komma ut pÄ marknaden beror pÄ hur bra de testerna gÄr och hur snabbt de kan bli fÀrdiga.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.