Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😷 Munskyddet som visar om du har Covid-19

😷 Munskyddet som visar om du har Covid-19

En sensor på ett munskydd kan visa om du har blivit infekterad av en virussjukdom.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett munskydd som inte bara hindrar viruspartiklar från att spridas utan som även kan visa om du har fått Covid-19. Det är vad forskare vid amerikanska University of California San Diego håller på att ta fram just nu.

Själva munskyddet är ett helt vanligt munskydd, men det har fått en speciell sensor som samlar på sig de partiklar som användaren andas ut. Efter några timmars användande kan du ta av masken, klämma på sensorn och om du är infekterad byter den vita sensorn färg och blir röd.

Varje sensor har en liten behållare med nanopartiklar. När du trycker på sensorn släpps nanopartiklarna loss och de reagerar då med en sorts molekyler som heter proteaser. Om det finns proteaser som skapats av en Covid-infektion så färgas en remsa på sensorn av den reaktionen. Det fungerar med andra ord ungefär som ett graviditetstest.

Sensorerna kan massproduceras och forskarna räknar med att varje sensor inte ska kosta mer än några ören att tillverka.

Den första versionen av sensorn kommer bara att kunna upptäcka Covid-19, men samma teknik kan användas för att upptäcka andra virusinfektioner också. Så vid kommande utbrott kan alla enkelt testa sig själva varje dag för att se om vi blivit smittade och behöver vidta någon åtgärd.

Nu är sensorerna inte tänkta att ersätta vanliga tester utan ska fungera som ett komplement,

– Se det som att ha en rökdetektor hemma. Den sitter tyst i bakgrunden tills att det börjar ryka och då slår den larm. Då vet du att det finns ett problem och kan starta en grundligare undersökning, säger Jesse Jokerst, professor i nanoengineering vid UC San Diego och den som leder projektet.

Forskarna ska nu börja testa sensorerna på allvar och när de kan komma ut på marknaden beror på hur bra de testerna går och hur snabbt de kan bli färdiga.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.