Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Mobiltelefonens kamera kan diagnostisera urinvĂ€gsinfektion

đŸ“± Mobiltelefonens kamera kan diagnostisera urinvĂ€gsinfektion

Ett 25-minuters test via en smartphonekamera kan förenkla diagnostiken vid urinvÀgsinfektion.

Susanne Romberg
Susanne Romberg

Dela artikeln

Ett 25-minuters test via en smartphonekamera kan förenkla diagnostiken vid urinvÀgsinfektion. Testet, som Àr billigare och enklare Àn nuvarande metoder, ökar möjligheten för provtagningstillgÀnglighet i utvecklingslÀnder. Ett snabbt diagnosverktyg kan ocksÄ minska risken för överförskrivning av antibiotika.

Forskare vid University of Bath har utvecklat ett test som pÄ 25 minuter med en vanlig smartphonekamera kan identifiera E. coli bakterier i urin. Metoden, som Àr bÄde snabbare och billigare Àn nuvarande laboratoriebaserade tester, kan innebÀra att provtagning vid misstÀnkt urinvÀgsinfektion blir tillgÀngligt i fler utvecklingslÀnder och i svÄrtillgÀngliga regioner.

FrÄnvaron av snabb diagnostik vid urinvÀgsinfektion har i mÄnga fall lett till onödig förskrivning av antibiotika, vilket ökar risken för att bakterier blir resistenta, ett av de största hoten mot vÄr globala hÀlsa. E. coli finns i cirka 80 procent av alla bakteriella urinvÀgsinfektioner och Àr en indikation pÄ att behandling med antibiotika bör sÀttas in.

Dr. Nuno Reis, frÄn Bath's Department of Chemical Engineering, som har lett utvecklingen av testet sÀger:

– Testet Ă€r litet och portabelt, sĂ„ det har stor potential att anvĂ€ndas i bĂ„de primĂ€rvĂ„rd och i utvecklingslĂ€nder.
– Idag diagnostiseras bakteriella urinvĂ€gsinfektioner med mikrobiologiska analyser av urinprov. Det Ă€r ett exakt men tidskrĂ€vande test som tar flera dagar. Vi hoppas att ett snabbt sĂ€tt att diagnostisera kan underlĂ€tta för sjukvĂ„rdspersonal att fatta beslut dĂ„ det gĂ€ller antibiotikabehandling.

Myndigheter, sÄsom FDA, har tidigare inte beviljat godkÀnnande för tekniker som anvÀnder smartphones, men Dr. Reis hoppas att den nya metoden ska övertyga dem. Han menar att de smarta telefonerna erbjuder samma funktionalitet som de sofistikerade scannrar som hittills endast funnits tillgÀngliga i laboratorier. Testet anvÀnder antikroppar för att fÄnga bakterieceller i mycket tunna kapillÀrer i en plastremsa. Cellerna upptÀcks och identifieras optiskt.

NÀsta steg mot ett godkÀnnande Àr kliniska studier, vilket kommer att krÀva samarbete med sÄvÀl kliniker som kommersiella partners.

LÀs hela studien pÄ ScienceDirect.

Bild frÄn University of Bath.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.