Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 MĂ€nniska-pĂ„-chip-teknik ger oss snabbare lĂ€kemedelsutveckling och minskar antalet djurförsök

💊 MĂ€nniska-pĂ„-chip-teknik ger oss snabbare lĂ€kemedelsutveckling och minskar antalet djurförsök

En ny forskningsplattform gör det möjligt att simulera flera mÀnskliga organ pÄ en gÄng och se hur nya lÀkemedel pÄverkar varje organ.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att testa lÀkemedel tar lÄng tid, kostar massor med pengar och krÀver ofta djurförsök. Men genom att anvÀnda mikrofysiologiska system gÄr att det utföra mycket av testerna i smÄ chips istÀllet. Nu har forskare vid KTH och Harvards Wyss Institute utvecklat en metod som gör den hÀr metoden mycket effektivare.

Hittills har forskare anvÀnt organ-on-a-chip dÀr de kan testa lÀkemedel i chip som simulerar ett speciellt organ i mÀnniskokroppen. Det forskargruppen gjort Àr att de lyckats kombinera en rad olika chip i en plattform. PÄ sÄ sÀtt gÄr det direkt att se hur ett visst lÀkemedel pÄverkar en mÀngd olika organ istÀllet för att behöva köra mÄnga separata tester.

Plattformen kallas The Interrogator. Den lÄter en blodliknande vÀtska flyta i kanaler mellan fler olika chips som var för sig simulerar ett speciellt organ. Tillsammans med nyutvecklade berÀkningsmodeller kan nu forskarna förutsÀga hur ett lÀkemedel tas upp i kroppen, vilken koncentration det nÄr i blodet och hur lÀnge det stannar i kroppen.

De organ som kan simuleras Àr tarmarna, levern, njurarna, hjÀrtat, lungorna, hjÀrnan samt blod-hjÀrnbarriÀren. Varje chip Àr lika stort som en vanligt USB-minne sÄ det Àr ingen stor apparat som behöver installeras.

Forskargruppen har bland annat anvÀnt The Interrogator för att undersöka de farmakologiska effekterna av cancerlÀkemedlet Cisplatin. Ett försök som föll vÀl ut.

”Studierna visar att tekniken kan reproducera lĂ€kemedlets effekter i patienterna, vilket inkluderar en minskning av vissa vita blodceller och en ökning av biomarkörer som visar pĂ„ njurskador”, sĂ€ger Anna Herland, universitetslektor vid avdelningen mikro- och nanosystem pĂ„ KTH och en av forskarna som har lett studierna och teknikutvecklingen av The Interrogator.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.