Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Nytt malariavaccin bĂ€ttre 
 Àn WHO vÄgat hoppas

💉 Nytt malariavaccin bĂ€ttre Ă€n WHO vĂ„gat hoppas

Ett nytt vaccin ger ett 77-procentigt skydd mot malaria och kan massproduceras billigt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Malaria dödar runt 400 000 mÀnniskor varje Är. TvÄ tredjedelar av de som dör Àr barn under fem Är. Att ta fram ett vaccin mot malaria skulle dÀrför kunna rÀdda mÄnga liv och minska mycket lidande. DessvÀrre har det visat sig vÀldigt svÄrt att ta fram ett effektivt vaccin, men nu har ett internationellt forskarlag gjort ett genombrott enligt ett pressmeddelande.

De har tagit fram ett vaccin som i de första försöken ger barn ett 77-procentigt skydd mot att bli smittade med malaria. Det Àr bÀttre Àn mÄlet pÄ ett vaccin med ett 75-procentigt skydd som VÀrldshÀlsoorganisationen, WHO, satt som mÄl till 2030. Vi ligger alltsÄ nÀstan ett decennium före WHO:s mÄlsÀttning.

Vaccinet Àr ocksÄ förhÄllandevis enkelt att masstillverka och distribuera. Serum Institute, en av vÀrldens största vaccintillverkare, rÀknar med att kunna leverera 200 miljoner doser varje Är sÄ fort det blir godkÀnt i de lÀnder som behöver vaccinet. NÄgot som skulle rÀcka för att vaccinera barnen i riskzonen.

– Malaria Ă€r en av de frĂ€msta dödsorsakerna för barn i Afrika. Vi har gett stöd till en mĂ€ngd olika vaccinkandidater i Burkina Faso och dessa nya data visar att vi mycket vĂ€l kan ha tillgĂ„ng till ett vĂ€ldigt anvĂ€ndbart malariavaccin inom de nĂ€rmaste Ă„ren. Det skulle vara ett oerhört viktigt verktyg för att kontrollera malariasmittan och rĂ€dda mĂ„nga liv, sĂ€ger Charlemagne OuĂ©draogo, hĂ€lsominister i Burkina Faso i ett pressmeddelande.

Fler studier pÄ gÄng

För att vara helt sÀkra pÄ att vaccinet Àr sÄ effektivt som det verkar i de första försöken, och att det inte finns nÄgra ovanliga och allvarliga biverkningar samt för att kanske hitta sÀtt att öka skyddsgraden Ànnu mer tÀnker forskarna nu gÄ vidare med fler studier.

– Det hĂ€r Ă€r ett extremt lovande resultat för ett sĂ€kert, billigt vaccin med hög skyddsgrad och som kan massproduceras, vilket gör att det kan nĂ„ den stora mĂ€ngd barn som löper störst risk att smittas av malaria och drabbas av dess förödande effekter. Även om vi vill se mer studier sĂ„ Ă€r det hĂ€r ett signifikant och spĂ€nnande steg mot att lösa ett globalt hĂ€lsoproblem, sĂ€ger Lynsey Bilsland pĂ„ vĂ€lgörenhetsorganisationen Wellcome Trust.

Malaria drabbar fattiga lÀnder runt ekvatorn hÄrdast, men att eliminera malaria skulle ocksÄ skydda resten av vÀrlden menar forskarna.

– En vĂ€rld utan malaria Ă€r bĂ„de bĂ€ttre för de barn som annars skulle dö i sjukdomen och sĂ€krare för oss i resten av vĂ€rlden. LĂ€nder som inte behöver lĂ€gga resurser pĂ„ att hantera malaria Ă€r bĂ€ttre rustade för att hantera nya sjukdomar som oundvikligen kommer att dyka upp i framtiden, sĂ€ger Gareth Jenkins, Director of Advocacy pĂ„ Malaria No More UK

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Oberholster Venita


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.