Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Lab-odlade röda blodkroppar: Ett revolutionerande steg i behandling av blodsjukdomar

đŸ©ž Lab-odlade röda blodkroppar: Ett revolutionerande steg i behandling av blodsjukdomar

I en banbrytande klinisk prövning transfunderades lab-odlade röda blodkroppar framgÄngsrikt till mÀnniskor för första gÄngen.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

En vÀrldsnyhet: lab-odlade röda blodkroppar transfunderade till mÀnniskor

I en banbrytande klinisk prövning har röda blodkroppar odlade i ett laboratorium framgÄngsrikt transfunderats till en person för första gÄngen.

Denna innovativa procedur kan potentiellt revolutionera behandlingar för personer med blodsjukdomar, som sicklecellanemi och sÀllsynta blodgrupper, som ofta har svÄrt att hitta tillrÀckligt med vÀlmatchat donerat blod.

RESTORE-studien: Ett gemensamt forskningsprojekt

RESTORE-studien Àr ett gemensamt forskningsinitiativ lett av NHS Blood and Transplant (NHSBT) och University of Bristol, i samarbete med flera andra institutioner.

Studien syftar till att jÀmföra livslÀngden hos lab-odlade röda blodkroppar med standardröda blodkroppar frÄn samma donator. Forskarna förvÀntar sig att de lab-odlade blodkropparna, som alla Àr fÀrska, kommer att prestera bÀttre Àn standarddonerade röda celler som innehÄller celler av varierande Älder.

De potentiella fördelarna: fÀrre transfusioner och minskade komplikationer

Om lab-odlade blodceller visar sig hÄlla lÀngre i kroppen kan patienter som behöver regelbundna blodtransfusioner behöva dem mindre ofta.

Detta skulle kunna minska risken för jÀrnöverbelastning, en allvarlig komplikation som orsakas av frekventa blodtransfusioner.

Studiens framsteg: tvÄ framgÄngsrika transfusioner och fler pÄ gÄng

Hittills har tvÄ personer transfunderats med lab-odlade röda blodkroppar utan nÄgra rapporterade biverkningar. Minst tio deltagare kommer att fÄ tvÄ minitransfusioner med minst fyra mÄnaders mellanrum för att avgöra om lab-odlade röda blodkroppar hÄller lÀngre Àn de som naturligt produceras i kroppen.

Framtiden för lab-odlade röda blodkroppar

Även om ytterligare studier Ă€r nödvĂ€ndiga innan lab-odlade röda blodkroppar kan anvĂ€ndas i stor utstrĂ€ckning i kliniska miljöer, innebĂ€r denna forskning ett betydande steg framĂ„t för att förbĂ€ttra behandlingen för patienter med sĂ€llsynta blodtyper eller komplexa transfusionsbehov.

Vad innebÀr detta för blodtransfusionsmedicinen?

NÀr experter fortsÀtter att utforska potentialen hos lab-odlade röda blodkroppar hoppas de att dessa celler kommer att överleva lÀngre Àn de som kommer frÄn blodgivare.

Om denna studie, den första i sitt slag i vÀrlden, lyckas kommer det att innebÀra att patienter som för nÀrvarande behöver regelbundna lÄngtidsblodtransfusioner kommer att behöva fÀrre transfusioner i framtiden, vilket hjÀlper till att förbÀttra deras vÄrd.

Denna banbrytande forskning erbjuder en inblick i blodtransfusionsmedicinens framtid och öppnar dörrar för nya möjligheter och behandlingsalternativ.

Nyhetstips: Henrik Ahlén


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.