Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚑 Konstgjort ben läker svåra benbrott

🚑 Konstgjort ben läker svåra benbrott

En ny paketering av existerande material och läkemedel ger läkare bättre möjlighet att behandla svåra frakturer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Ben är normalt väldigt bra på att reparera skador och brott, men i ungefär fem procent av alla frakturer är skadan så stor att den naturliga läkprocessen inte räcker till. Då kan läkarna vara tvungna att transplantera ben från bäckenet för att reparera skadan. Det är ett omfattande ingrepp och nu har en forskargrupp utvecklat en mycket smidigare metod.

Forskarna från Lunds universitet och Dresden har kombinerat benersättningsmedel och läkemedel för att återbilda ben. Metoden gör att det blir möjligt att läka allvarliga skador orsakade av till exempel tumörer eller svåra olyckor utan att behöva göra ett stort ingrepp för att transplantera ben från patienten själv.

Hittills har metoden bara testats på råttor, men det finns gott hopp om att den snart ska kunna användas på människor.

– De läkemedel och material vi använt i studien för regeneration av ben är redan godkända. Vi har bara paketerat dem i en ny kombination. Därför finns det egentligen inget som hindrar att metoden redan nu används i kliniska studier vid vissa svårläkta större bendefekter på patienter. Men vi vill införa tekniken i kontrollerad form via kliniska studier och har nyligen fått etisk godkännande för den första indikationen, säger Deepak Raina, ortopediforskare och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna har använt tre komponenter i sin metod. Det är ett konstgjort keramiskt material som utvecklats i Lund, ett aktivt benprotein (rhBMP-2) och ett läkemedel, bisfosfonat, som motverkar nedbrytning av ben.

Inga biverkningar med ny paketering

Att vården inte redan använder metoden beror på att det tidigare funnits problem med benproteinet. Ett problem som forskarna nu hittat en lösning på.

– Benproteinet vi använder har i tidigare studier haft negativa effekter och visat sig bland annat sekundärt aktivera bennedbrytande celler. Dessa celler har vi framgångsrikt dämpat med bisfosfonaten och genom att paketera läkemedlen i ett långsamt resorberande bensubstitut kan vi kontrollera frisättningshastigheten, säger Deepak Raina.

Den nya paketeringen gör att metoden nu fungerar bra för att läka svåra skador.

– I den aktuella studien lyckades vi med kombinationen sänka mängden protein sex gånger jämfört med tidigare och ändå inducera benbildning. Resultatet blev att även frakturer med omfattande bendefekt kunde läka utan komplikationer. Vi tror det här fyndet kommer att vara till stor klinisk nytta i framtiden, säger Deepak Raina.

Läs hela studien här.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.