Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚑 Konstgjort ben lĂ€ker svĂ„ra benbrott

🚑 Konstgjort ben lĂ€ker svĂ„ra benbrott

En ny paketering av existerande material och lÀkemedel ger lÀkare bÀttre möjlighet att behandla svÄra frakturer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ben Àr normalt vÀldigt bra pÄ att reparera skador och brott, men i ungefÀr fem procent av alla frakturer Àr skadan sÄ stor att den naturliga lÀkprocessen inte rÀcker till. DÄ kan lÀkarna vara tvungna att transplantera ben frÄn bÀckenet för att reparera skadan. Det Àr ett omfattande ingrepp och nu har en forskargrupp utvecklat en mycket smidigare metod.

Forskarna frÄn Lunds universitet och Dresden har kombinerat benersÀttningsmedel och lÀkemedel för att Äterbilda ben. Metoden gör att det blir möjligt att lÀka allvarliga skador orsakade av till exempel tumörer eller svÄra olyckor utan att behöva göra ett stort ingrepp för att transplantera ben frÄn patienten sjÀlv.

Hittills har metoden bara testats pÄ rÄttor, men det finns gott hopp om att den snart ska kunna anvÀndas pÄ mÀnniskor.

– De lĂ€kemedel och material vi anvĂ€nt i studien för regeneration av ben Ă€r redan godkĂ€nda. Vi har bara paketerat dem i en ny kombination. DĂ€rför finns det egentligen inget som hindrar att metoden redan nu anvĂ€nds i kliniska studier vid vissa svĂ„rlĂ€kta större bendefekter pĂ„ patienter. Men vi vill införa tekniken i kontrollerad form via kliniska studier och har nyligen fĂ„tt etisk godkĂ€nnande för den första indikationen, sĂ€ger Deepak Raina, ortopediforskare och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna har anvÀnt tre komponenter i sin metod. Det Àr ett konstgjort keramiskt material som utvecklats i Lund, ett aktivt benprotein (rhBMP-2) och ett lÀkemedel, bisfosfonat, som motverkar nedbrytning av ben.

Inga biverkningar med ny paketering

Att vÄrden inte redan anvÀnder metoden beror pÄ att det tidigare funnits problem med benproteinet. Ett problem som forskarna nu hittat en lösning pÄ.

– Benproteinet vi anvĂ€nder har i tidigare studier haft negativa effekter och visat sig bland annat sekundĂ€rt aktivera bennedbrytande celler. Dessa celler har vi framgĂ„ngsrikt dĂ€mpat med bisfosfonaten och genom att paketera lĂ€kemedlen i ett lĂ„ngsamt resorberande bensubstitut kan vi kontrollera frisĂ€ttningshastigheten, sĂ€ger Deepak Raina.

Den nya paketeringen gör att metoden nu fungerar bra för att lÀka svÄra skador.

– I den aktuella studien lyckades vi med kombinationen sĂ€nka mĂ€ngden protein sex gĂ„nger jĂ€mfört med tidigare och Ă€ndĂ„ inducera benbildning. Resultatet blev att Ă€ven frakturer med omfattande bendefekt kunde lĂ€ka utan komplikationer. Vi tror det hĂ€r fyndet kommer att vara till stor klinisk nytta i framtiden, sĂ€ger Deepak Raina.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.