Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Konstgjorda röda blodkroppar kan öppna dörren för nya cancer-behandlingar

đŸ©ž Konstgjorda röda blodkroppar kan öppna dörren för nya cancer-behandlingar

Till skillnad frÄn den naturliga varianten kan konstgjorda röda blodkroppar leverera olika Àmnen till kroppen. Det öppnar flera möjligheter inom medicinen, till exempel nÀr det gÀller cancerbehandling.

Lars Thomasson
Lars Thomasson

Dela artikeln

De röda blodkropparna Àr celler som Àr livsviktiga för att transportera ut syre frÄn lungorna till kroppens olika organ. De Àr ocksÄ mycket flexibla och kan Àndra sin form för att passera genom smÄ kapillÀrer och sedan Äterta sin ursprungliga form.

Att skapa celler som kan hÀrma naturliga egenskaper har lÀnge varit nÄgot av en helig graal inom materialvetenskapen.  I en artikel publicerad av ACS, American Chemical Society, beskriver en grupp forskare frÄn University of New Mexico hur de med hjÀlp av kiseldioxid lyckats bygga röda blodceller av lager pÄ lager av polymerer, det vill sÀga lÄnga organiska kedjemolekyler.

De konstgjorda röda blodkropparna klarar av att leverera syre lika bra som sina naturliga kusiner och har Àven samma formbarhet. Men dÀrutöver kan de transportera medicin eller magnetiska nanopartiklar vidare ut i kroppen. De har Àven egenskaper som anvÀndas för att upptÀcka gifter i blodet.

Fler studier behövs för att utforska de framtida möjligheterna, men forskargruppen skriver att de ser framför sig ”ett brett utbud av potentiella applikationer.”

Bild: Pixabay via Creative Commons


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.