Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩸 Konstgjorda röda blodkroppar kan öppna dörren för nya cancer-behandlingar

🩸 Konstgjorda röda blodkroppar kan öppna dörren för nya cancer-behandlingar

Till skillnad från den naturliga varianten kan konstgjorda röda blodkroppar leverera olika ämnen till kroppen. Det öppnar flera möjligheter inom medicinen, till exempel när det gäller cancerbehandling.

Lars Thomasson
Lars Thomasson

Dela artikeln

De röda blodkropparna är celler som är livsviktiga för att transportera ut syre från lungorna till kroppens olika organ. De är också mycket flexibla och kan ändra sin form för att passera genom små kapillärer och sedan återta sin ursprungliga form.

Att skapa celler som kan härma naturliga egenskaper har länge varit något av en helig graal inom materialvetenskapen.  I en artikel publicerad av ACS, American Chemical Society, beskriver en grupp forskare från University of New Mexico hur de med hjälp av kiseldioxid lyckats bygga röda blodceller av lager på lager av polymerer, det vill säga långa organiska kedjemolekyler.

De konstgjorda röda blodkropparna klarar av att leverera syre lika bra som sina naturliga kusiner och har även samma formbarhet. Men därutöver kan de transportera medicin eller magnetiska nanopartiklar vidare ut i kroppen. De har även egenskaper som användas för att upptäcka gifter i blodet.

Fler studier behövs för att utforska de framtida möjligheterna, men forskargruppen skriver att de ser framför sig ”ett brett utbud av potentiella applikationer.”

Bild: Pixabay via Creative Commons


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.