Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Konstgjord njure kan ersĂ€tta dialys

đŸ©ž Konstgjord njure kan ersĂ€tta dialys

En konstgjord njure som inte Àr större Àn en vanlig njure och som inte behöver nÄgon extern kraftkÀlla kan snart ge mÄnga möjlighet att fÄ en ny njure.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Fler mÀnniskor dör i njursjukdomar Àn av bröstcancer eller prostatacancer varje Är. MÄnga av de dödsfallen skulle kunna undvikas om patienten kunde fÄ en njurtransplantation, men det Àr brist pÄ donatorer.

Det nÀst bÀsta alternativet Àr dialys, men det Àr besvÀrligt dÄ patienten med jÀmna mellanrum mÄste ta sig till en klinik med en dialysmaskin.

Nu kan ett annat alternativ vara pÄ vÀg. Forskare i USA har nÀmligen skapat en konstgjord njure som kan opereras in i kroppen och fungera som en vanlig njure.

Den konstgjorda njuren innehÄller filter som renar blodet och skickar ut det renade blodet i blodomloppet igen. Precis som en vanlig njure. Njuren drivs helt av blodtrycket sÄ det behövs ingen extern kraftkÀlla för att driva den.

En annan fördel med njuren Àr att den Àr gjord i ett material som inte aktiverar immunförsvaret. Det finns dÀrmed ingen risk att kroppen ska stöta bort den nya njuren. De som genomgÄr en njurtransplantation mÄste ofta ta immunhÀmmande medel, men det ska inte de som fÄr den konstgjorda njuren behöva göra.

Den konstgjorda njuren Àr Àn sÄ lÀnge bara en prototyp, men forskargruppen ska nu gÄ vidare för att ta den till kliniska studier. Forskarna vann ocksÄ nyligen ett pris pÄ 650 000 dollar, vilket lÀr underlÀtta den fortsatta utvecklingen av njuren.

Bild: The Kidney Project


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.