Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩸 Konstgjord njure kan ersätta dialys

🩸 Konstgjord njure kan ersätta dialys

En konstgjord njure som inte är större än en vanlig njure och som inte behöver någon extern kraftkälla kan snart ge många möjlighet att få en ny njure.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Fler människor dör i njursjukdomar än av bröstcancer eller prostatacancer varje år. Många av de dödsfallen skulle kunna undvikas om patienten kunde få en njurtransplantation, men det är brist på donatorer.

Det näst bästa alternativet är dialys, men det är besvärligt då patienten med jämna mellanrum måste ta sig till en klinik med en dialysmaskin.

Nu kan ett annat alternativ vara på väg. Forskare i USA har nämligen skapat en konstgjord njure som kan opereras in i kroppen och fungera som en vanlig njure.

Den konstgjorda njuren innehåller filter som renar blodet och skickar ut det renade blodet i blodomloppet igen. Precis som en vanlig njure. Njuren drivs helt av blodtrycket så det behövs ingen extern kraftkälla för att driva den.

En annan fördel med njuren är att den är gjord i ett material som inte aktiverar immunförsvaret. Det finns därmed ingen risk att kroppen ska stöta bort den nya njuren. De som genomgår en njurtransplantation måste ofta ta immunhämmande medel, men det ska inte de som får den konstgjorda njuren behöva göra.

Den konstgjorda njuren är än så länge bara en prototyp, men forskargruppen ska nu gå vidare för att ta den till kliniska studier. Forskarna vann också nyligen ett pris på 650 000 dollar, vilket lär underlätta den fortsatta utvecklingen av njuren.

Bild: The Kidney Project


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.