Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
❤️ Konstgjord dvala ger läkarna timmar istället för minuter att rädda de som fått hjärtstillestånd

❤️ Konstgjord dvala ger läkarna timmar istället för minuter att rädda de som fått hjärtstillestånd

Läkare vid University of Maryland School of Medicine har börjat testa metoden på patienter som kommer in med svåra skott-och knivskador och som fått hjärtstillestånd.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

När hjärtat slutar att pumpa blod får hjärnan inte tillräckligt med syre och efter fem minuter utan syre får du permanenta hjärnskador. Men nu har läkare lyckats sakta ner de kemiska reaktionerna i kroppens celler så att hjärnan klarar sig flera timmar utan syre.

Det är läkare vid University of Maryland School of Medicine som börjat testa metoden på patienter som kommer in med svåra skott-och knivskador och som fått hjärtstillestånd. Metoden bygger på att pumpa in en iskall saltlösning i patientens blodådror.

Det sänker kroppstemperaturen till 10–15 grader, vilket ”fryser” de kemiska reaktionerna i kroppen. Kirurgerna har sedan två timmar på sig att reparera skadorna innan patienten måste börja värmas upp. Så istället för att desperat göra vad som kan utföras på fem minuter får läkarna ett par timmar på sig att ta hand om skadorna.

Läkarna har redan börjat använda metoden i ett forskningsprojekt. Projektet ska vara klart i slutet av 2020 och då får vi mer information om hur många liv som kunnat räddas med den konstgjorda dvalan.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.