Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 KartlĂ€ggning av diarrĂ©virus kan ge Ă€tbara vacciner

💊 KartlĂ€ggning av diarrĂ©virus kan ge Ă€tbara vacciner

Ett virus som överlever i magsÀcken kan i framtiden möjligen ge oss vacciner som inte behöver injiceras utan som kan svÀljas istÀllet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En stor utmaning med den vaccinering som nu pÄgÄr mot Covid-19 Àr att bara utbildad personal kan injicera vaccinet samt att vaccinet mÄste hÄllas nedkylt. Det begrÀnsar hur snabbt och smidigt det gÄr att vaccinera en hel befolkning, men forskare frÄn UmeÄ universitet kan ha hittat en alternativ lösning.

De vaccin som vi anvÀnder mot Covid-19 bygger pÄ generiskt modifierade adenovirus. Det Àr samma typ av virus som forskarna undersökt sÄ viruset skulle teoretiskt kunna anvÀndas för vaccinering. Fördelen med viruset som forskarna undersökt Àr att det kan överleva i magsÀcken, vilket ger nya möjligheter.

– Fynden ger ökad förstĂ„else kring hur viruset tar sig genom mage och tarmsystem. Fortsatt forskning kan ge svar pĂ„ om den egenskapen ocksĂ„ kan anvĂ€ndas för att skapa vaccin som Ă„ker ”snĂ„lskjuts” och dĂ€rmed ges i Ă€tbar form istĂ€llet för som sprutor, sĂ€ger Lars-Anders Carlson, forskare vid UmeĂ„ universitet i ett pressmeddelande.

Överlever i hĂ€xkitteln

Forskarna har studerat en typ av virus som orsakar diarré och kartlagt det. Det handlar om ett sÄ kallat enteriskt adenovirus som dödar 50 000 barn varje Är. Viruset klarar att överleva in den hÀxkittel av syror som finns i vÄr magsÀck och forskarna ville se hur viruset kunde klara sig i den miljön.

För att förstÄ viruset anvÀnde forskarna ett kryo-elektronmikroskop som kan ta vÀldigt detaljerade bilder. Resultatet blev en tredimensionell bild som visar den biologiska strukturen pÄ viruset som bestÄr av 2 000 proteinmolekyler.

De flesta adenovirus sprider sig via luften och bilden visar att det hÀr viruset har ett speciellt protein som Àr förÀndrat i virusets skal. Dessutom upptÀckte forskarna att viruset packade sin arvsmassa pÄ ett annorlunda sÀtt inuti skalet.

Det hÀr ger insikter som kan hjÀlpa oss förhindra att barn dör av just det hÀr viruset och det kan förhoppningsvis ocksÄ ge oss en annan metod för vaccinering i framtiden.

– Förhoppningen Ă€r att man ska kunna vĂ€nda den förmĂ„ga som detta otrevliga virus har för att ta sig fram till nĂ„got som istĂ€llet kan anvĂ€ndas som redskap för att bekĂ€mpa sjukdom, kanske Ă€ven covid-19. Detta Ă€r ett steg pĂ„ vĂ€gen men det Ă€r fortfarande lĂ„ngt kvar, sĂ€ger Lars-Anders Carlson.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: UmeÄ universitet/Karim Rafie


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.