Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩠 Genombrott för HIV-vaccin – lovande resultat i första studie pĂ„ mĂ€nniskor

🩠 Genombrott för HIV-vaccin – lovande resultat i första studie pĂ„ mĂ€nniskor

Studien visar att vaccinet riktar sig mot de önskade immuncellerna och kan bli det första steget i en vaccinstrategi för att bekÀmpa HIV och andra virussjukdomar.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

En ny vaccinmetod för förebyggande av HIV visar goda resultat i en första fas I-studie, rapporterar IAVI och Scripps Research. Enligt organisationerna stimulerade vaccinet framgÄngsrikt produktionen av de sÀllsynta immuncellerna som behövs för att generera antikroppar mot HIV hos 97 procent av deltagarna.

Resultaten redovisades i den virtuella konferensen International AIDS Society HIV Research for Prevention, HIVR4P, tidigare under Ă„ret.

I fas I-studien registrerades 48 friska vuxna volontÀrer för att fÄ antingen placebo eller tvÄ doser av vaccinföreningen, eOD-GT8 60mer, tillsammans med ett adjuvans utvecklat av GlaxoSmithKline.

En av forskarna som leder studien, doktor Julie McElrath, chef för Fred Hutch's Vaccine and Infectious Disease Division, menar att studien Ă€r "en milstolps-studie inom HIV-vaccinomrĂ„det" och tillade att de hade visat "framgĂ„ng i det första steget pĂ„ vĂ€gen att inducera breda neutraliserande antikroppar mot HIV-1.”

HIV drabbar mer Àn 38 miljoner mÀnniskor globalt och Àr bland de svÄraste virusen att rikta sig mot med ett vaccin, till stor del pÄ grund av dess ovanligt snabba mutationshastighet som gör det möjligt att stÀndigt utvecklas och undvika immunförsvaret.

Forskarna tror att samma tillvÀgagÄngssÀtt som nu tagits fram ocksÄ kan tillÀmpas pÄ vacciner mot andra utmanande patogener som influensa, dengue, Zika, hepatit C och malaria.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.