Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👁️ Gambia har utrotat trakom som folksjukdom

👁️ Gambia har utrotat trakom som folksjukdom

Förekomsten av Trakom i Afrika har minskat med 38% mellan 2014 och 2020. Gambia har nu kontroll över sjukdomen och är det andra landet på kontinenten som lyckats med det.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Trakom är en smittsam ögonsjukdom orsakad av en bakterie. Den skapar stort lidande och potentiell blindhet hos den smittade. Trakom står högt upp på WHO:s lista över sjukdomar som ska vara utrotade 2030.  Nu anses den vara eliminerad som folksjukdom i Gambia.

Det är en fantastisk bedrift som har räddat barn, mödrar och familjer från en sjukdom som går att förebygga - som orsakar nedsatt syn eller blindhet. (Insatsen har) skapat ökad livskvalitet och välmående, säger Dr Matshidiso Moeti, regionalt ansvarig för Afrika inom WHO

Som så ofta i liknande sammanhang bygger framgången på ett samarbete mellan volontärer, sjukvård och hjälporganisationer. (Se exempelvis tidigare artikel om hur man genom samarbete från många inblandade utrotat polio i Afrika.)

Lätt att behandla

Sjukdomen är mycket smittsam och sprids genom såväl direkt som indirekt kontakt. Tillgång till rent vatten och sanitära toaletter gör det svårare för bakterien (chlamydia trachomatis) att spridas.

Bakterien ger utslag under övre ögonlocken, som då skaver mot ögats hornhinna. Det är mycket smärtsamt. (Trakom kommer från grekiskans “grovhet / strävhet”).

Barn är särskilt utsatta för sjukdomen. Kvinnor är också överrepresenterade - med en faktor av 4:1 jämfört med män.

Paradoxalt nog är sjukdomen lätt att behandla. En behandling kostar inte mycket och görs endast vid ett tillfälle per person. Behandlingen går därför att genomföra på stora grupper åt gången.

Nära noll procent

WHO arbetar efter en strategi man döpt till SAFE. Den innebär att man ska erbjuda kirurgiska ingrepp i stadiet för blindhet; behandla sjukdomen brett med antibiotika; sprida kunskap om hygienhållning och öka tillgången på vatten och toaletter.

Förekomsten av trakom i Afrika har sjunkit från 189 miljoner fall 2014, till 117 miljoner fall 2020, en minskning med 38%.
I Gambia beräknas förekomsten av sjukdomen ligga på 0% till 0.02%.

Gambia är det andra landet i Afrika som lyckats få bukt med sjukdomen - Elfenbenskusten hann före. Nu återstår det att få kontroll på trakom i ytterligare 29 länder på den afrikanska kontinenten.

Låt framtiden komma fortare!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.