Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤜🏾  Polio är nu utrotat i Afrika

🤜🏾 Polio är nu utrotat i Afrika

Ett vaccinationsprogram har nått sitt mål - efter årtionden av arbete (och samarbete!) är den afrikanska kontinenten nu kvitt polio-smitta.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Tack vare ett massivt vaccinationsprogram som pågått i årtionden är nu polio-smittan utrotad från den afrikanska kontinenten.

Fyrtiosex afrikanska presidenter, WHO och många fler har anledning att fira stort i samband med att nyheten släpps.

Enligt Dr. Matshidiso Moeti på WHO har sammanlagt 1.8 miljoner barn rädddats från att bli rörelsehindrade under åren som programmet pågått. Förr blev sjuttiofem tusen Afrikanska barn rörelsehindrade varje år. Sjuttiofem tusen - varje år.

Det världsomspännande programmet Global Polio Eradication Initiative startades 1988, med syftet att utrota polio helt. Siktet var inställt på år 2000. Nu tog det längre tid än så, men arbetet på den afrikanska kontinenten visar att det är möjligt. (Ett par länder återstår - Afghanistan och Pakistan.)

Vägen har inte varit rak. När man trodde att projektet nästan var i hamn dök något upp som krävde nya planer och sätt att genomföra programmet.

Enligt Pascal Mkande, samordnare på WHO, så är polio-programmet unikt i sitt sätt att dra nytta av data och sitt innovativa sätt att komma runt alla hinder på vägen. Lokala, nationella, regionala och globala organisationer har samarbetat - förutom tusentals volontärer och, givetvis, personer som överlevt sjukdomen.

Man hade exempelvis svårt att nå in i krigs-zoner. Men när militären meddelade att ett område var säkert inleddes vaccinations-initiativ där inom 48 timmar. Över åtta hundra tusen barn vaccinerades i sådana situationer.

Ett fakta-tillägg till dagens positiva nyhet: det förekommer en variant av polio-viruset i några länder, med ursprung från vaccin man använt. Några hundra fall förekom 2019, framförallt i områden som inte kunnat skapa tillräcklig immunitet.

Nu ska vi glädjas åt dagens nyhet. Den ger förhoppningsvis energi till det arbete som återstår.

Låt framtiden komma fortare!

P.S. Sveriges sista utbrott skedde 1953 och USA utrotade polio så sent som 1979. (Läs riksdagsledamoten Barbro Westerholms upplevelse om när polio spreds på Landsort på 1940-talet här.)


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.