Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Första peer-reviewed försöket som visar att ett vaccin mot covid-19 ger antikroppar mot viruset

💉 Första peer-reviewed försöket som visar att ett vaccin mot covid-19 ger antikroppar mot viruset

Kapplöpningen för att hitta ett vaccin mot covid-19 har tagit ett stort steg framåt genom att det första försöket som genomgått peer-review visat att vaccin ger antikroppar mot viruset.

Per Pettersson
Per Pettersson

Kapplöpningen för att hitta ett vaccin mot covid-19 har pågått ända sen början av året. Fler olika kandidater till vaccin är under utveckling och testas på olika sätt. Nu har det första försöket som genomgått peer-review visat att en vaccinkandidat ger antikroppar mot viruset.

Många tidigare försök som uppvisat lovande resultat har varit svåra att verifiera. Ibland har det saknats detaljer om försöken, ofta har de genomförts på djur. Det som skiljer detta försök är att det klarat sig genom granskning innan publikation och att det genomförts på människor. I studien har 45 vuxna ingått, i åldrarna 18-55 år.

Studien visar att vaccinet verkar ge bättre skydd än att bara genomgå sjukdomen, vilket är goda nyheter för utvecklingen av vacciner. Det visar att vaccin bör fungera för att stoppa covid-19 och att de kanske inte heller är så långt borta som befarats.

Som alla vaccin finns vissa biverkningar hos vissa individer i studien. Dessa inkluderar frossa, trötthet, huvudvärk och muskelvärk. Alla var dock övergående.

Än så länge är det för tidigt för att säga att vaccinet definitivt är svaret på viruset och frågan återstår såklart hur starkt skyddet är och hur länge det varar. Resultaten är dock lovande.

Foto av Vincent GhilioneUnsplash

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.