Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Första peer-reviewed försöket som visar att ett vaccin mot covid-19 ger antikroppar mot viruset

💉 Första peer-reviewed försöket som visar att ett vaccin mot covid-19 ger antikroppar mot viruset

Kapplöpningen för att hitta ett vaccin mot covid-19 har tagit ett stort steg framÄt genom att det första försöket som genomgÄtt peer-review visat att vaccin ger antikroppar mot viruset.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

Kapplöpningen för att hitta ett vaccin mot covid-19 har pÄgÄtt Ànda sen början av Äret. Fler olika kandidater till vaccin Àr under utveckling och testas pÄ olika sÀtt. Nu har det första försöket som genomgÄtt peer-review visat att en vaccinkandidat ger antikroppar mot viruset.

MÄnga tidigare försök som uppvisat lovande resultat har varit svÄra att verifiera. Ibland har det saknats detaljer om försöken, ofta har de genomförts pÄ djur. Det som skiljer detta försök Àr att det klarat sig genom granskning innan publikation och att det genomförts pÄ mÀnniskor. I studien har 45 vuxna ingÄtt, i Äldrarna 18-55 Är.

Studien visar att vaccinet verkar ge bÀttre skydd Àn att bara genomgÄ sjukdomen, vilket Àr goda nyheter för utvecklingen av vacciner. Det visar att vaccin bör fungera för att stoppa covid-19 och att de kanske inte heller Àr sÄ lÄngt borta som befarats.

Som alla vaccin finns vissa biverkningar hos vissa individer i studien. Dessa inkluderar frossa, trötthet, huvudvÀrk och muskelvÀrk. Alla var dock övergÄende.

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det för tidigt för att sĂ€ga att vaccinet definitivt Ă€r svaret pĂ„ viruset och frĂ„gan Ă„terstĂ„r sĂ„klart hur starkt skyddet Ă€r och hur lĂ€nge det varar. Resultaten Ă€r dock lovande.

Foto av Vincent Ghilione pÄ Unsplash


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.