Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©žFörebyggande medicinering och app bekĂ€mpar malaria

đŸ©žFörebyggande medicinering och app bekĂ€mpar malaria

En lovande ny förebyggande medicin ska förebygga malaria hos utsatta barn. I kombination med en app kan det vara ett viktigt steg mot att utrota sjukdomen.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Afrikas förhoppningar om att fÄ slut pÄ malaria börjar sakta bli verklighet. Efter framgÄngsrika försök med ett nytt malariaförebyggande lÀkemedel kan infektioner och dödsfall pÄ kontinenten minska med mer Àn en halv miljon smÄ barn Ärligen.

Interventionen, kÀnd som Intermittent Preventive Treatment of malaria infants-plus (IPTi+), bygger pÄ en strategi som rekommenderas av VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO). Den anvÀnder sulfadoxin-pyrimetamin mot malaria för att förebygga malaria hos barn i Äldern ett Är eller yngre, vilka Àr mest sÄrbara för sjukdomen.

"Mosquito That Causes Malaria"by NIAID is licensed under CC BY 2.0

Statistiken visar att nÀstan 70 procent av dödsfallen i malaria intrÀffar hos barn under fem Är.

SciDev.Net rapporterade att den globala hÀlsomyndigheten Unitaid satsade 35 miljoner dollar för att finansiera IPTi+-programmet som leds av Population Services International (PSI). De syftar till att utveckla skalbara modeller i Benin, Kamerun, Elfenbenskusten och Moçambique genom att administrera uppskattningsvis 2,5 miljoner doser sulfadoxin-pyrimetamin för att skydda över en halv miljon barn frÄn malaria.

Medicinska experter bekrÀftade att den nya behandlingen Àr sÀker.
– Denna intervention Ă€r bra, och jag vill betona att den bör vara mycket datadriven för att sĂ€kerstĂ€lla effektiviteten, sĂ€ger Bedilu Alamirie, Addis Abeba University för SciDev.Net.

– I sin nuvarande form ger IPTi skydd Ă„t spĂ€dbarn upp till ett Ă„r, men med IPTi+ sker en ökning av dosen och detta utökar den kvalificerade Ă„ldersgruppen upp till tvĂ„ Ă„r vilket vi hoppas innebĂ€r en större pĂ„verkan, sĂ€ger Alexandra Cameron, senior teknisk chef för malaria pĂ„ Unitaid, till SciDev.Net.

Insatserna för att bekÀmpa malaria i Afrika fortsÀtter att fÄ fart. I januari 2021 utvecklade Bongani Jubani, student vid National University of Science and Technology (NUST) i Zimbabwe en applikation för att hjÀlpa till med automatiseringen av malariadiagnosprocessen för att öka bÄde landets och södra Afrikas malariastrategi.

Enligt utvecklarna av appen anvÀnder systemet uppdaterad teknologi, ger resultat omedelbart, Àr billigare och Àr mer exakt jÀmfört med nuvarande metoder för att upptÀcka malaria.

"Red blood cells infected with malaria" av National Institutes of Health (NIH) Àr licenserad under CC BY-NC 2.0

Det nya applikationssystemet anvÀnder artificiell intelligens och behöver bara en bild av patientens blodkroppar för att upptÀcka förekomsten av malariaparasiter.

Enligt WHO:s senaste World Malaria Report 2019 intrÀffade de flesta malariafall och dödsfall i Afrika söder om Sahara, vilket stod för 94 procent av de 229 miljoner malariafall som rapporterades globalt. NÀstan 70 procent av de 409 000 malariadödsfallen i vÀrlden intrÀffade hos barn under fem Är, vilket gör barn till den mest utsatta gruppen.

Med detta sagt, minskade den globala malariadödligheten med 60 procent under perioden 2000 till 2019 enligt WHO World malariarapport 2020. Den afrikanska regionen uppnĂ„dde imponerande minskningar av sin Ă„rliga dödssiffra för malaria – frĂ„n 680 000 Ă„r 2000 till 384 000 Ă„r 2019.

För tvÄ decennier sedan undertecknade afrikanska ledare den banbrytande deklarationen Abuja-Declaration som lovade att minska dödsfallen i malaria pÄ kontinenten med 50 procent under en 10-Ärsperiod med början 2010.

Robust politiskt engagemang, tillsammans med innovationer i nya verktyg och en kraftig ökning av finansieringen blev startskottet för en aldrig tidigare skÄdad period av framgÄng i global malariakontroll. Enligt WHO har 1,5 miljarder malariafall och 7,6 miljoner dödsfall avvÀrjts sedan 2000.

Artikelbild: "Africa Food Security Research 6"by DFAT photo library is licensed under CC BY 2.0


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.