Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩟 Det ljusnar för malariabekĂ€mpningen i södra Afrika

🩟 Det ljusnar för malariabekĂ€mpningen i södra Afrika

Ett nytt applikationssystem anvÀnder artificiell intelligens för att upptÀcka förekomsten av malariaparasiter i en patients blodceller genom att bara skicka in en bild av patientens blodceller.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

För tvÄ decennier sedan undertecknade afrikanska ledare Abuja-deklarationen, en milstolpe i Ätagandet att minska malarians dödstal med 50 procent under en tioÄrsperiod, med start 2010.

Starkt politiskt engagemang, tillsammans med innovationer i form av nya verktyg och en kraftig ökning av finansieringen, skapade en tidigare oövertrÀffad period av framgÄngar i den globala bekÀmpningen av malaria. Enligt VÀrldshÀlsooragisationen (WHO) har 1,5 miljarder malariafall och 7,6 miljoner dödsfall undvikits sedan 2000.

I september 2019 utfÀrdade WHO: s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus en "malariautmaning" och uppmanade de instanser som jobbar med global hÀlsa att öka investeringarna i forskning och utveckling av nya sÀtt och metoder för att minska malariafallen. Denna uppmaning förstÀrktes ytterligare i april 2020 i rapporten frÄn WHO: s strategiska rÄdgivande grupp för malariautrotning.

Mot bakgrund av ovanstÄende och genom den nya Education 5.0-modellen som lanserades av den zimbabwiska regeringen, National University of Science and Technology (NUST) i Zimbabwe, utvecklade Bongani Jubani, student i datavetenskap, nyligen en applikation eller programvara för att hjÀlpa till med automatiseringen av processen att diagnostisera malaria. En insats som förvÀntas underlÀtta arbetet för bÄde landet och södra Afrika i kampen mot malaria.

Education 5.0-modellen, som sÀkerstÀller produktion av varor och tjÀnster, har lagt till ytterligare tvÄ fokusomrÄden, innovation och industrialisering, till undervisning, forskning och uppsökande. Den skiljer sig frÄn 3.0-modellen, som bestod av tre kÀrnomrÄden - undervisning, forskning och uppsökande. Den Àrvdes frÄn ett kolonialt system som var strukturerat för att producera en pool av arbetare för att tjÀna den koloniala ekonomin.

NUST projektkoordinator för datorsÀkerhet, kognitionsvetenskap och digital kriminalteknik, Daniel Musundire, sade att applikationssystemet anvÀnder artificiell intelligens (AI) för att upptÀcka förekomsten av malariaparasiter i en patients blodkroppar genom att bara skicka in en bild av patientens blodceller.

– Den utvecklade prototypen efterstrĂ€var att anvĂ€nda artificiell intelligens för malariadiagnos. För det första anvĂ€nder systemet information om symtom hos anvĂ€ndaren för att förutsĂ€ga om personen har malaria eller inte. HĂ€r anvĂ€nds ett “intelligent inslag” som berĂ€knar sannolikheten för malaria utifrĂ„n en uppsĂ€ttning givna symtom. Den andra delen av systemet möjliggör uppladdning av mikroskopbilder av blodutstryk. Systemet kategoriserar cellerna som infekterade eller friska.
– Detta borde hjĂ€lpa till i miljöer som har begrĂ€nsade resurser. TvĂ„ laboratoriemetoder som anvĂ€nds i Zimbabwe Ă€r mikroskopisk detektion och snabb antigendetektion. Enligt Lancet Clinical Laboratories i Zimbabwe förblir mikroskopisk detektion "guldmetoden" för diagnos av malaria, men den Ă€r beroende av erfarenheten hos personen som mikroskoperar och metoden Ă€r ocksĂ„ tidskrĂ€vande. Minst tre utstryk med olika tidsintervall ska skickas in innan diagnosen kan uteslutas. Mikroskopiska bilder vĂ€ntar inte pĂ„ att en expert ska lĂ€sa av dem, utan datorer kan anvĂ€ndas för att processa flera fall/patienter Ă„t gĂ„ngen.

Musundire sa att AI inom sjukvÄrden Àr en övergripande term som anvÀnds för att beskriva anvÀndningen av maskininlÀrningsalgoritmer och programvaror för att efterlikna mÀnsklig kognition i analys, tolkning och förstÄelse av komplicerade medicinska samt hÀlso- och sjukvÄrdsdata.

Enligt Musundire kan AI-verktyg, inom den mycket komplexa sjukvÄrden, stödja vÄrdgivare i att tillhandahÄlla snabbare service, diagnostisera problem och analysera data för att identifiera trender eller genetisk information som kan innebÀra anlag för en viss sjukdom. NÀr insparade minuter kan innebÀra rÀddade liv sÄ kan AI och maskininlÀrning vara transformerande, inte bara för varje enskild patient utan ocksÄ för hela vÄrden.

Han sa att testkörningen av prototypen, som Àr först av sitt slag i Afrika, kommer att göras under andra eller tredje kvartalet 2021.

JÀmfört med nutida metoder att faststÀlla malaria sÄ Àr det nya systemet snabbare sa Jubani.

– Kom ihĂ„g att om diagnosen Ă€r försenad betyder det sen behandling och sen behandling kan innebĂ€ra förlust av liv. Detta system minskar de “tidsgapen” och resultaten tillhandahĂ„lls omedelbart. Detta system Ă€r mer exakt jĂ€mfört med de andra metoder som för nĂ€rvarande anvĂ€nds. Systemet anvĂ€nder uppdaterad teknik för att förbĂ€ttra diagnosen av malaria. Kom ihĂ„g att fel diagnos betyder fel behandling som resulterar i en sĂ€ker död.

Applikationen Àr billigare att anvÀnda, berÀttar Jubani. I de flesta lÀnder i södra Afrika har vi lÄnga köer pÄ sjukhusen, dÀr mÀnniskor bara vÀntar pÄ att fÄ trÀffa lÀkaren. Om vi nu har ett system som efterliknar den sakkunniga och dyra lÀkaren sÄ betyder det minskade kostnader. Som exempel kan vi ta cyklonen Idai (mars 2019) som utsatte mÄnga mÀnniskor för risken att fÄ malaria. Det Àr dyrt att lokalisera lÀkare till en sÄdan malariautbrottzon, men det Àr lÀtt att distribuera denna applikation som kan anvÀndas av mÀnniskor helt utan eller med minimalt expertis.

SÄdana tekniska innovationer Àr vÀlkomna i skuggan av den oroande malariastatistik frÄn World Health Organisation (WHO). Statistik som visar pÄ information som resulterar i insikten att 79 procent av befolkningen i Zimbabwe riskerar att fÄ sjukdomen, som har kostat mer Àn 226 liv i landet bara detta Är (2020).

Enligt District Health Information Software 2 registrerades cirka 310 000 fall av malaria under 2019, vilket Àr 22 fall per 1000 invÄnare. Detta representerade en ökning med 19 procent jÀmfört med antalet rapporterade fall 2018 (cirka 260 000) i Zimbabwe.


🗳 Eftersom demokrati Ă€r avgörande i en faktabaserad optimistisk vĂ€rld ... pĂ„minner vi vĂ„ra lĂ€sare om den demokratiska statusen i de lĂ€nder vi skriver om:

Zimbabwe har Global Freedom Score 29 och status Partly Free.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.