Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘¶ FörĂ€ldraledighet kan skydda förĂ€ldrar mot mental ohĂ€lsa

đŸ‘¶ FörĂ€ldraledighet kan skydda förĂ€ldrar mot mental ohĂ€lsa

Generös förÀldraledighet ger förÀldrarna ett skydd mot depression, utbrÀndhet och Ängest.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att fÄ ett barn Àr den förmodligen största hÀndelsen i en mÀnniskas liv, men det Àr inte sÀkert att det Àr en enbart lycklig tilldragelse.

”Att bli förĂ€lder kan vara stressigt för förĂ€ldrarna. Oftast tĂ€nker vi bara pĂ„ de hormonella och fysiska förĂ€ndringar som mamman upplever, men övergĂ„ngen till förĂ€ldraskap Ă€r stressande för hela familjen”, sĂ€ger Sol P JuĂĄrez, docent och universitetslektor vid Institutionen för folkhĂ€lsovetenskap vid Stockholms universitet.

Enligt Sol P Juårez drabbas 10 till 20 procent av mammorna och upp till 10 procent av papporna av psykiska besvÀr efter förlossningen. En sak som eventuellt skulle kunna minska risken för mental ohÀlsa bland nyblivna förÀldrar Àr generösa regler för förÀldraledighet.

Sol P Juårez har tillsammans med en forskargrupp undersökt just den saken. Studien Àr nu klar och resultatet Àr tydligt.

”Av granskningen kan vi dra slutsatsen att förĂ€ldraledighet ger ett skydd mot psykisk ohĂ€lsa inklusive depression, allmĂ€n mental ohĂ€lsa, mental Ă„ngest, utbrĂ€ndhet och behov av psykisk vĂ„rd. Detta gĂ€ller sĂ€rskilt för mammor och de fördelaktiga effekterna Ă€r förknippade med mer generösa system för förĂ€ldraledighet till exempel med lĂ€ngre ledighet”, sĂ€ger Amy Heshmati, doktorand vid Karolinska Institutet och en annan av forskarna bakom studien.

Speciellt för mammorna gav förÀldraledigheten klara fördelar. Betald ledighet under minst tvÄ-tre mÄnader ger mödrarna ett bra skydd mot mental ohÀlsa.

”En intressant upptĂ€ckt Ă€r att de gynnsamma effekterna inte bara observeras kort efter förlossningen. För mammor kan de skyddande effekterna av förĂ€ldraledigheten ha en positiv pĂ„verkan pĂ„ livet Ă€ven pĂ„ lĂ€ngre sikt”, sĂ€ger Helena Honkaniem, postdoktor i folkhĂ€lsovetenskap vid Stockholms universitet och medförfattare till studien.

Studien visar pÄ ett klart samband mellan förÀldraledighet och mental hÀlsa, men forskarna vill ÀndÄ se mer forskning pÄ omrÄdet.

Ӏven om vi hittade bevis pĂ„ skyddande effekter som varar flera Ă„r efter förlossningen och senare i livet behövs mer forskning för att styrka detta. Med det sagt kan vi konstatera att rĂ„dande forskning visar starkt pĂ„ att en generös förĂ€ldraledighet bidrar till att lindra eller förebygga mental ohĂ€lsa, sĂ€rskilt för mammor, nĂ„got som Ă€r mycket relevant ur ett politiskt perspektiv”, sĂ€ger Amy Heshmati.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ‘¶ Ny modell ger gravida ett mer exakt födelsedatum
En mer exakt prognos för nÀr ett barn ska födas ger tryggare mödrar och kan hjÀlpa förlossningsvÄrden planera personalbehovet bÀttre.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.