Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Ett uppblĂ„sbart implantat kan lindra smĂ€rta som lĂ€kemedel inte biter pĂ„

💉 Ett uppblĂ„sbart implantat kan lindra smĂ€rta som lĂ€kemedel inte biter pĂ„

Ett implantat som lindar sig runt ryggraden och stör ut smÀrtsignalerna till hjÀrnan kan ge nya behandlingsmöjligheter för de med kronisk smÀrta.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

De som lider av svÄrt smÀrta i exempelvis rygg eller ben kan förhoppningsvis fÄ tillgÄng till en ny sorts smÀrtlindring om ett tag. Forskare frÄn Cambridge University i Storbritannien har nÀmligen utvecklat ett implantat som kan lindra smÀrta Àven i fall dÀr smÀrtlindrande medel inte hjÀlper.

Implantatet kan beskrivas som en vÀldigt liten luftmadrass. Det injiceras med en spruta i epiduralrummet vid ryggraden. VÀl pÄ plats kan implantatet blÄsas upp med luft eller vatten.  Det expanderar och dÄ rullar ut sig tills det tÀcker mycket av ryggraden. Elektroder i implantatet kan sedan skicka ut svaga elektriska pulser som stör smÀrtsignalerna till hjÀrnan.

Tidiga tester tyder pÄ att implantatet Àr effektivt Àven nÀr smÀrtstillande medel ger lite eller ingen lindring. Forskarna hoppas ocksÄ att metoden ska kunna anvÀndas vid behandlingar mot Parkinsons. De ska nu gÄ vidare med kliniska tester och förhoppningen Àr att vi om nÄgra Är ska ha en ny effektiv behandling mot smÀrta.

– Den hĂ€r tekniken har potential att förĂ€ndra den kliniska behandlingen, drastiskt förbĂ€ttra smĂ€rtlindring och kunna anvĂ€ndas pĂ„ patienter som inte kan behandlas med dagens metoder, sĂ€ger Rachel Atfield, en av forskarna bakom implantatet, i ett pressmeddelande.

Implantatet Àr bara 60 mikrometer tjockt, ungefÀr som ett hÄrstrÄ. Det gör att det rullas ihop till en liten cylinder och placeras i en spruta. Implantatet innehÄller mÀngder av mikroskopiska kanaler som kan fyllas med luft eller vatten. NÀr de fylls expanderar implantatet och tÀcker en del av ryggraden. Inbyggda elektroder stör sedan smÀrtsignalerna sÄ att de inte nÄr hjÀrnan, vilket gör att patienten inte kÀnner nÄgon smÀrta.

– Att anvĂ€nda en tunn film med elektroder Ă€r inte nytt, men att kombinera det med mikrokanaler Ă€r det som gör vĂ„rt implantat unikt, sĂ€ger Christopher Proctor, en annan av forskarna bakom implantatet, i ett pressmeddelande.

Bild: Pixabay/VSRao


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.