Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💄 Ett ”handtag” gör det enklare för rörelsehindrade att applicera lĂ€ppstift

💄 Ett ”handtag” gör det enklare för rörelsehindrade att applicera lĂ€ppstift

Ett nytt hjÀlpmedel ska hjÀlpa de som har problem med finmotoriken att hÄlla lÀppstiftet stadigt nÀr de applicerar det.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Årets elektronikmĂ€ssa CES bjöd som vanligt pĂ„ mĂ€ngder av ny elektronik, men Ă€ven mer förvĂ„nande produkter. En sĂ„dan var sminkföretaget L’OrĂ©als hjĂ€lpmedel Hapta.

Hapta kan beskrivas som ett handtag som ska göra det enklare att applicera lÀppstift för de som har problem med finmotoriken. Handtaget innehÄller sensorer och smÄ motorer som hÄller lÀppstiftet stadigt Àven om anvÀndaren har svÄrt att fÄ till en jÀmn handrörelse.

Enligt L’OrĂ©al finns det 50 miljoner mĂ€nniskor i vĂ€rlden som har problem med finmotoriken. Dessa behöver idag hjĂ€lp med att applicera lĂ€ppstift, men ska klara det sjĂ€lva med Hapta enligt L’OrĂ©al.

Det hÀr kan lÄta som ett lyxproblem, men för de som har exempelvis cerebral pares eller drabbats av en stroke kan allt som gör dem mer sjÀlvstÀndiga vara vÀldigt vÀrdefullt.

Engadget testade Hapta pĂ„ CES och Ă€ven om hjĂ€lpmedlet hade en del barnsjukdomar blev omdömet att det till största delen fungerade bra. L’OrĂ©al hĂ„ller fortfarande pĂ„ att utveckla Hapta, men i december ska det lanseras och kommer dĂ„ att kosta runt 149–199 dollar.

👂 Snart kan hörapparaten vara ett minne blott
HörselnedsÀttning Àr en vanlig Äkomma vid Äldrande eller vissa typer av medicinsk behandling, dÄ cellerna som gör hörsel möjlig inte kan ÄterstÀllas om de vÀl dött. Nu har dock en ny metod för att skapa nya hörselceller upptÀckts.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.