Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Ett chip ersatte djurförsök vid framtagandet av cancerlĂ€kemedel

💊 Ett chip ersatte djurförsök vid framtagandet av cancerlĂ€kemedel

”MĂ€nniska-pĂ„-ett-chip” kan ge snabbare och mer exakta resultat frĂ„n tester av lĂ€kemedel utan att vi behöver göra ett enda djurförsök.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att ta fram ett nytt lĂ€kemedel tar mĂ„nga Ă„r, kostar tiotals miljoner kronor och krĂ€ver ofta omfattande djurförsök. Men forskare vid Hebrew University i Israel har tagit fram ett litet biologiskt chip, ”mĂ€nniska-pĂ„-ett-chip”, som gör det bĂ„de snabbare och billigare att testa nya lĂ€kemedel och som helt eliminerar behovet av djurförsök.

Chippet fungerar som en simulator för den mÀnskliga kroppen och kan visa hur olika lÀkemedel pÄverkar kroppens organ. Forskarna har redan anvÀnt chippet för att fÄ fram en ny lovande cancerbehandling. Det tog Ätta mÄnader att ta fram behandlingen, kostade en brÄkdel av vad traditionella metoder kostar och inte ett enda djur var inblandat.

Förutom den etiska vinsten med att inte behöva genomföra potentiellt plÄgsamma försök pÄ djur sÄ ger metoden ocksÄ bÀttre resultat. För Àven om organen i möss och apor liknar vÄra Àr de inte samma sak.

Ett faktum som gör att mÄnga kliniska tester misslyckas trots att de sett bra ut i djurförsök. Men det hÀr chippet testar direkt pÄ mikroskopiska bitar av mÀnsklig vÀvnad och ger mycket mer tillförlitliga resultat bÄde vad gÀller verkan och biverkningar. Forskarna ska nu sÀlja chippet sÄ att andra forskarlag kan göra snabbare, bÀttre och billigare studier utan nÄgra djurförsök.

Chippet innehÄller vÀldigt smÄ mÀngder av mÀnsklig vÀvnad frÄn exempelvis lever, njurar och hjÀrta tillsamman med en mÀngd mikrosensorer. Genom att lÄta blod strömma igenom kretsen, tillsÀtta lÀkemedel och mÀta effekten gÄr det att fÄ en vÀldigt bra bild av hur olika organ pÄverkas.

Forskarna har alltsÄ redan anvÀnt metoden för att ta fram en ny lovande cancerbehandling. Det finns ett existerande cancerlÀkemedel, Cisplatin, som Àr effektivt mot mÄnga cancerformer, men som har en allvarlig biverkning. Cisplatin ökar lagringen av fett i njurarna, vilket gör att det bara kan ges under kortare tid och inte till de som redan har njurproblem.

Men forskarna testade att kombinera Cisplatin med ett lÀkemedel för diabetes, Empagliflozin, som minskar upptaget av socker i njurarna. Det visade sig att Empagliflozin ocksÄ minskade fettupptaget i njurarna, vilket gör det möjligt att anvÀnda Cisplatin under lÀngre perioder eller i högre doser. Forskarna har nu skickat en ansökan om att fÄ den nya behandlingen godkÀnd till amerikanska FDA.

– SĂ„ vitt vi vet Ă€r det hĂ€r den första gĂ„ngen som ett lĂ€kemedel tagit det hĂ€r steget utan att ha genomgĂ„tt nĂ„gra djurförsök och det Ă€r möjligt genom att vi eliminerat det behovet med vĂ„r ”mĂ€nniska-pĂ„-ett-chip-teknik”, sĂ€ger forskningsledaren professor Yaakov Nahmias vid Hebrew University i en kommentar till The Times of Israel.

Bild: Hebrew University.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.