Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Epione.net skapar en digital verktygslĂ„da för hantering av Covid-19

đŸ“± Epione.net skapar en digital verktygslĂ„da för hantering av Covid-19

Epione.net grundades av fyra passionerade unga afrikaner och Àr ett sjukvÄrdsföretag som anvÀnder teknik för att lösa vad de menar Àr Afrikas största hÀlso- och sjukvÄrdsutmaning.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Sedan Covid-19-pandemin bröt ut i december 2019 har samhÀllen runt om i vÀrlden stÀngts ner pÄ ett eller annat sÀtt, direkt eller indirekt. Vissas inkomstkÀllor stÀngdes av helt, medan andra förlorade familjeförsörjare, nÀra och kÀra. Tidigare Ätnjutna friheter minskades tillsammans med mÄnga andra negativa effekter.

De 16 medlemslÀnderna i Southern African Development Community, eller SADC, var inget undantag. Pandemin har orsakat mÄnga problem i regionen, dÀr turistsektorn Àr den som drabbas hÄrdast.

Hur som helst, mÀnniskor, eftersom de Àr mÀnniskor, kan inte följa dinosauriernas vÀg som utrotades eftersom de inte var anpassningsbara eller innovativa nog för att förbli vid liv.

Som en del av anstrÀngningarna för att eskalera kampen mot Covid-19-pandemin har det afrikanska health tech-bolaget Epione.net utvecklat en webbaserad plattform och mobilapplikation med verktyg för att stödja spÄrning, bearbetning och övervakning av misstÀnkta och bekrÀftade Covid19-fall.

App gratis för alla patienter

Epione.nets grundare och verkstÀllande direktör, Garikai Govati sÀger att appen Àr gratis för alla patienter och Àr tillgÀnglig via webbportalen och som mobilapp för Android ( Google Play ) och iOS ( Apple Store ).

– Plattformen Ă€r gratis för alla vĂ„rdkliniker och Ă€r ocksĂ„ tillgĂ€nglig via webbportalen, sĂ€ger Govati.

– I kölvattnet av den globala COVID-19-pandemin, och specifikt i Zimbabwe och andra afrikanska lĂ€nder, har digitala kanaler för att stödja vĂ„rdssektorn blivit Ă€nnu viktigare. Epione.net har gjort flera anstrĂ€ngningar för att förbĂ€ttra vĂ„r plattforms- och patientapplikation, förse vĂ„ra anvĂ€ndare med verktyg för att stödja spĂ„rning, bearbetning och övervakning av misstĂ€nkta och bekrĂ€ftade COVID-19-fall. Genom att utnyttja vĂ„r befintliga funktionalitet som ger end-to-end Ă€rende- och patienthantering kan vi ge stöd till alla viktiga intressenter, men sĂ€rskilt patienter.

Govati framhÀver att plattformen Àr tillgÀnglig frÄn alla delar av vÀrlden.

– VĂ„r plattform kĂ€nner inga grĂ€nser, men följer lokala bestĂ€mmelser, och möjliggör anslutning av vĂ„rdgivare oavsett vilket land de Ă€r baserade i. DĂ€rför kan vi ur skalbar synvinkel nĂ„ och ansluta antingen virtuellt eller, om det behövs, fysiskt till hela den afrikanska kontinenten som ett första steg till att ge tillgĂ„ng till vĂ„rd, sĂ€ger han.

Appen har utvecklats för att tillhandahÄlla ett helhetssystem för koordinering och hantering av patientvÄrden.

Betydande tillvÀxt för tekniska lösningar inom vÄrden

Govati menar att appen utvecklades för att tillhandahÄlla ett end-to-end system för samordning och hantering av patientvÄrd.

– Det har skett en betydande tillvĂ€xt inom tekniska lösningar inom vĂ„rden, frĂ„n bokningssystem till elektroniska journaler och faktureringsplattformar. Dessa lösningar utvecklas dock i silos och erbjuder endast en begrĂ€nsad bild av patientens medicinska resa. Detsamma kan sĂ€gas för lösningar för att specifikt adressera COVID-19: sjuvĂ„rden översvĂ€mmas av engĂ„ngslösningar som kopplas bort frĂ„n den bredare vĂ„rdkedjan. Det Ă€r faktiskt en av ironierna i den tekniska revolutionen, att innovationer som Ă€r avsedda att ansluta oavsiktligt bidrar till ett frĂ„nkopplat hĂ€lsosystem. Konsekvenserna kan bli allvarliga; PĂ„ systemnivĂ„ resulterar detta ogenomtĂ€nkta tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt i fragmenterade tjĂ€nster, försĂ€mrad vĂ„rdkvalitet, ineffektivitet och eskalerande kostnader.

– Vi menar att Epione.net verkligen Ă€r unikt genom att det erbjuder en helhetslösning som kopplar samman alla intressenter och samtidigt hĂ„ller patienten i centrum. Det utformades ocksĂ„ med tanke pĂ„ afrikaner – det Ă€r en agnostisk plattform, fungerar online eller offline och kan arbeta i bĂ„de privata och offentliga hĂ€lso- och sjukvĂ„rdssystem eftersom vi vet att sĂ„ mĂ„nga patienter och vĂ„rdpersonal arbetar över bĂ„da, sĂ€ger Govati.

En digital verktygslÄda för hantering av Covid-19

Appens mÄl Àr att stödja patienter inom tre omrÄden, nÀmligen; ge patientutbildning, möjliggöra sjÀlvövervakning och hjÀlpa patienter att lokalisera Covid-19-laboratorier.

Plattformen innehÄller funktioner som att; boka ett Covid-19-test, Covid-19 fallspÄrning, symptomspÄrare, en instrumentpanel och fjÀrrövervakning.

NÀr det gÀller framtida planer Àger Govati:

– Vi bor för nĂ€rvarande i Zimbabwe och Sydafrika och planerar att expandera till resten av kontinenten först pĂ„ kort sikt och sedan sĂ„ smĂ„ningom vĂ€rlden. Tekniskt sett kan self-screening-delen av appen redan anvĂ€ndas av vem som helst, var som helst i vĂ€rlden. Vi har anvĂ€ndare sĂ„ lĂ„ngt borta som Kina och Spanien som har laddat ner och anvĂ€nder gratisversionen av appen för just dessa Ă€ndamĂ„l. Vissa anvĂ€nder den för att hantera personer som Ă€r "hemma", fast Ă€n de sjĂ€lva Ă€r lĂ„ngt borta, exempelvis för att boka ett Covid-19-test pĂ„ laboratorier Ă„t en slĂ€kting.

"Den hÀr appen gör det enkelt att spÄra hur nÄgon mÄr"

Doktor Martica Alvarez frÄn Baragwanath Hospital i Sydafrika menar att appen gjorde det enkelt att övervaka patienter.

– För mig Ă€r det viktigt att hĂ„lla uppsikt över dem jag Ă€lskar. Ibland blir det för mycket och det Ă€r lĂ€tt att glömma de möten och kontroller som de kan ha. Den hĂ€r appen gör det enkelt att spĂ„ra hur nĂ„gon mĂ„r. Som lĂ€kare uppskattar jag ocksĂ„ att det uppmanar anvĂ€ndaren att fĂ„ lĂ€karvĂ„rd sĂ„ snart som möjligt – vilket minskar risken för oss att se patienter med avancerad sjukdom eftersom de inte kĂ€nde igen tidiga tecken.

– Appen Ă€r enkel och sjĂ€lvförklarande. Den reder ut mĂ„nga oklarheter. En patient kan ignorera ett symptom under en dag men sĂ„ snart han kommer in i det symptomet igen ger appen en uppmaning. Jag tycker det Ă€r viktigt att fĂ„ personliga pĂ„minnelser för att söka lĂ€karvĂ„rd och lika viktigt att göra det enkelt och tillgĂ€ngligt. Ju mindre anstrĂ€ngning det Ă€r att söka lĂ€karvĂ„rd, desto mer sannolikt Ă€r det att patienten kommer att göra det, sĂ€ger Doktor Martica.

VÀnster till höger: Garikai Govati (VD), Rhobhi Matinyi (CSO), Jessica Chivinge (COO) och Farai Chikumbu (CTO)

Epione.net grundades av fyra passionerade unga afrikaner och Ă€r ett sjukvĂ„rdsföretag som anvĂ€nder teknik för att lösa vad de tror Ă€r Afrikas största hĂ€lso- och sjukvĂ„rdsutmaning – ett fördjupat förhĂ„llningssĂ€tt till patienthantering och behandling.

Företagsnamnet Àr inspirerat av Epione, den grekiska gudinnan som lindrar smÀrta och det Àr precis vad företaget syftar till att göra. Företaget anser att sjukvÄrden handlar om att frÀmja samarbete och öka tillgÄngen till kvalitet och prisvÀrd hÀlso- och sjukvÄrd för alla med hjÀlp av en tillförlitlig informationskÀlla.


🗳 Eftersom demokrati Ă€r avgörande i en faktabaserad optimistisk vĂ€rld ... pĂ„minner vi vĂ„ra lĂ€sare om den demokratiska statusen i de lĂ€nder vi skriver om:

Zimbabwe har Global Freedom Score 29 och status Partly Free.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.