Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⛴  Världens minsta skepp seglar i blodkärl - lastat med vad då?

⛴ Världens minsta skepp seglar i blodkärl - lastat med vad då?

Nanopartiklar som tar sig fram i blodkärl ska kunna släppa läkemedel på exakt rätt plats. Nu gäller det att koppla ihop form med funktion. En liten båt spelar en viktig roll.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Att 3D-printa en liten båt är ingen konst idag. Att göra den så liten att den kan ta med sig kemiska substanser in i blodkärl är något helt annat.

En tysk tillverkare av 3D-skrivare, Nanoscribe,  har redan tidigare tagit fram ett endoskop som klarar av att undersöka innerväggar i små blodkärl, med en diameter på en halv millimeter.

Det pyttelilla endoskopet kan analysera förekomsten av plack, kolesterol-kristaller och nivå på trombocyter. Därigenom  kan man bedöma en patients risk för att drabbas av stroke, för att därefter sätta in rätt behandling med hjälp av nanopartiklar som släpper ifrån sig kemiska substanser.

Världens minsta båt, 0.003 mm stor, har skapats av forskare på Leiden University i Nederländerna. Formen kallas för 3D-Benchy och är en vedertagen mall inom 3D-communityn, känd för sina utmaningar vad gäller vinklar, öppningar och fogar. Det är en bedrift att skriva ut den i nanostorlek.

Världens minsta båt tar sig fram själv och ska frigöra kemiska substanser under sin färd inne i ett blodkärl. På så sätt kan behandlingen vara mycket mer exakt än när en patient exempelvis sväljer ett piller.

3D-Benchy är en vedertagen mall inom 3D-communityn, känd för sina utmaningar vad gäller vinklar, öppningar och fogar. Det är en bedrift att skriva ut den i nanostorlek.

Hittills har nanorobotar haft sfär- eller stavliknande former. När nanorobotar ska släppa läkemedel på ett förutbestämt sätt vore det en fördel att kunna anpassa formen efter uppdraget. Andra mikrosimmare, som spermier och bakterier, har olika uppdrag och ser därför olika ut.

En utskriftsmetod som kallas 2PP, two photon polymerisation, gör det möjligt att skräddarsy nano-partiklarna beroende på uppdragets art. Metoden möjliggör för forskarna på Leiden University att prova sig fram till den optimala formen på båten.

Såhär kan det komma att se ut:

  • ett endoskop från Nanoscribe skickas in i ett blodkärl för att ge underlag till en diagnos
  • informationen om blodkärlet avgör vilken behandling som ska sättas in
  • nanobåtar med det valda läkemedlet skickas till rätt plats i blodkärlet och släpper rätt dos av ämnet

Tillämpningen kommer nå flera områden. Många forskare tittar ex.vis extra noga på hur man kan förbättra behandlingen av olika cancerformer. Mycket skulle vara vunnet om man kunde fokusera enbart på cancercellerna. Fortsättning följer.

Låt framtiden komma fortare!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.