Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 En mintpastill kan ge vitare tĂ€nder och starkare tandemalj

💊 En mintpastill kan ge vitare tĂ€nder och starkare tandemalj

Forskare har med genteknik utvecklat en peptid som kan Ă„teruppbygga skadad tandemalj.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Washington i USA har utvecklat en mintpastill som gör mycket mer Àn att bara förbÀttra andedrÀkten. Den kan Àven ge vitare tÀnder och framför allt kan den bygga upp tandemalj.

Tandemaljen kan frÀtas bort av sura Àmnen i exempelvis lÀsk och sura frukter. Kroppen kan inte Äterskapa emalj sÄ om skadorna pÄ tÀnderna blir för stora mÄste man behandla skadorna genom att till exempel lÄta en tandlÀkare lÀgga ett porslinsskal över de skadade tÀnderna.

Pastillen innehÄller en peptid, en kedja av aminosyror, tillsammans med fosfor och kalciumjoner. Peptiden pÄminner om amelogenin som Àr ett protein som Àr inblandat i skapandet av tandemalj frÄn början.

Forskarna har anvÀnt genteknik för att skrÀddarsy peptiden sÄ att den fÀster sig pÄ skadad tandemalj utan skada munnens mjukdelar. En pastill om dagen ska kunna skydda mot nya skador pÄ emaljen och tvÄ pastiller varje dag kan reparera skador som redan uppkommit. Fluor kan ocksÄ skydda mot nya skador, men kan till skillnad frÄn pastillen inte Äteruppbygga emalj som redan försvunnit.

En extra fördel med pastillen, Ätminstone för de som gillar riktigt vita tÀnder, Àr att den nya emaljen blir vitare Àn vad det gÄr att fÄ med de tandkrÀmer och strips som finns idag. Dagens behandlingar bygger ocksÄ ofta pÄ kvÀveperoxid som kan försvaga tandemalj efter lÄngvarig anvÀndning. Pastillen ger i stÀllet starkare emalj samtidigt som tÀnderna blir vitare.

Det hĂ€r Ă€r i alla fall förhoppningen. Än sĂ„ lĂ€nge har forskarna bara testat pastillen pĂ„ tĂ€nder som redan dragits ut av tandlĂ€kare, men nu ska kliniska studier precis dra i gĂ„ng. Förhoppningen Ă€r att vi om nĂ„gra Ă„r ska kunna köpa en pastill i butiken och fĂ„ bĂ„de starkare och vitare tĂ€nder.

Bild: Pixabay/Tumisu


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.