Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 En mintpastill kan ge vitare tänder och starkare tandemalj

💊 En mintpastill kan ge vitare tänder och starkare tandemalj

Forskare har med genteknik utvecklat en peptid som kan återuppbygga skadad tandemalj.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Forskare vid University of Washington i USA har utvecklat en mintpastill som gör mycket mer än att bara förbättra andedräkten. Den kan även ge vitare tänder och framför allt kan den bygga upp tandemalj.

Tandemaljen kan frätas bort av sura ämnen i exempelvis läsk och sura frukter. Kroppen kan inte återskapa emalj så om skadorna på tänderna blir för stora måste man behandla skadorna genom att till exempel låta en tandläkare lägga ett porslinsskal över de skadade tänderna.

Pastillen innehåller en peptid, en kedja av aminosyror, tillsammans med fosfor och kalciumjoner. Peptiden påminner om amelogenin som är ett protein som är inblandat i skapandet av tandemalj från början.

Forskarna har använt genteknik för att skräddarsy peptiden så att den fäster sig på skadad tandemalj utan skada munnens mjukdelar. En pastill om dagen ska kunna skydda mot nya skador på emaljen och två pastiller varje dag kan reparera skador som redan uppkommit. Fluor kan också skydda mot nya skador, men kan till skillnad från pastillen inte återuppbygga emalj som redan försvunnit.

En extra fördel med pastillen, åtminstone för de som gillar riktigt vita tänder, är att den nya emaljen blir vitare än vad det går att få med de tandkrämer och strips som finns idag. Dagens behandlingar bygger också ofta på kväveperoxid som kan försvaga tandemalj efter långvarig användning. Pastillen ger i stället starkare emalj samtidigt som tänderna blir vitare.

Det här är i alla fall förhoppningen. Än så länge har forskarna bara testat pastillen på tänder som redan dragits ut av tandläkare, men nu ska kliniska studier precis dra i gång. Förhoppningen är att vi om några år ska kunna köpa en pastill i butiken och få både starkare och vitare tänder.

Bild: Pixabay/Tumisu


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter