Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 En biosensor kan upptĂ€cka antikroppar till Covid-19 pĂ„ tio sekunder

💉 En biosensor kan upptĂ€cka antikroppar till Covid-19 pĂ„ tio sekunder

Snabba tester med lÄg felmarginal gör det möjligt att veta hur bra skydd en vaccindos ger varje patient.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Nu nÀr vaccineringen mot Covid-19 satt igÄng ser vi förhoppningsvis början pÄ slutet av pandemin. Men för att vara sÀkra pÄ att vaccinet verkligen ger det skydd du förvÀntar dig gÀller det att det skapar tillrÀcklig med antikroppar. Att fÄ svar pÄ ett sÄdant test kan ta dagar och krÀva mycket resurser frÄn vÄrden, men nu har forskare skapat ett test som ger svar nÀstan omedelbart.

Det Ă€r ett forskarlag frĂ„n Carnegie Mellon-universitetet i USA som utvecklat en ny typ av biosensor som kan mĂ€ta mĂ€ngden antikroppar i blodet pĂ„ bara 10–12 sekunder. Sensorn behöver bara en liten droppe blod, fem mikroliter, sĂ„ det rör sig om ett vĂ€ldigt litet blodprov.

Biosensorn Àr inbyggd i en liten handhÄllen enhet som skickar resultatet till en app i mobilen. Testet kan alltsÄ utföras direkt pÄ en vÄrdcentral eller rent av ute pÄ fÀltet och behöver inte skickas in till nÄgot labb.

Förutom att sensorn Àr vÀldigt snabb Àr den ocksÄ vÀldigt exakt. Det gör att den med stor noggrannhet kan ange hur mÄnga antikroppar det finns i blodet. Den som fÄr vaccinet kan dÀrmed veta om vaccinet ger ett tillrÀckligt skydd.

Orsaken till att biosensorn Àr sÄ exakt beror pÄ sensorns struktur. Genom att anvÀnda 3D-skrivare har forskarna skapat en knölig och ojÀmn yta. Det gör att det blir mer yta att fÀsta de mikroskopiska elektroderna pÄ. Ju fler elektroder desto fler antikroppar kan sensorn upptÀcka.

Elektroderna tĂ€cks med antigener som binder till specifika antikroppar. De antigener som forskarna anvĂ€nder Ă€r vĂ€ldigt ”krĂ€sna” och binder bara till antigener för Covid-19. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt blir felmarginalen vĂ€ldigt lĂ„g och resultatet vĂ€ldigt exakt.

Nu gÄr det att byta ut antigenerna mot andra typer av antigener ocksÄ. Det gör det möjligt att anvÀnda samma teknik för att testa för antikroppar mot andra sjukdomar som Ebola, HIV med flera.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.