Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 En biosensor kan upptäcka antikroppar till Covid-19 på tio sekunder

💉 En biosensor kan upptäcka antikroppar till Covid-19 på tio sekunder

Snabba tester med låg felmarginal gör det möjligt att veta hur bra skydd en vaccindos ger varje patient.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Nu när vaccineringen mot Covid-19 satt igång ser vi förhoppningsvis början på slutet av pandemin. Men för att vara säkra på att vaccinet verkligen ger det skydd du förväntar dig gäller det att det skapar tillräcklig med antikroppar. Att få svar på ett sådant test kan ta dagar och kräva mycket resurser från vården, men nu har forskare skapat ett test som ger svar nästan omedelbart.

Det är ett forskarlag från Carnegie Mellon-universitetet i USA som utvecklat en ny typ av biosensor som kan mäta mängden antikroppar i blodet på bara 10–12 sekunder. Sensorn behöver bara en liten droppe blod, fem mikroliter, så det rör sig om ett väldigt litet blodprov.

Biosensorn är inbyggd i en liten handhållen enhet som skickar resultatet till en app i mobilen. Testet kan alltså utföras direkt på en vårdcentral eller rent av ute på fältet och behöver inte skickas in till något labb.

Förutom att sensorn är väldigt snabb är den också väldigt exakt. Det gör att den med stor noggrannhet kan ange hur många antikroppar det finns i blodet. Den som får vaccinet kan därmed veta om vaccinet ger ett tillräckligt skydd.

Orsaken till att biosensorn är så exakt beror på sensorns struktur. Genom att använda 3D-skrivare har forskarna skapat en knölig och ojämn yta. Det gör att det blir mer yta att fästa de mikroskopiska elektroderna på. Ju fler elektroder desto fler antikroppar kan sensorn upptäcka.

Elektroderna täcks med antigener som binder till specifika antikroppar. De antigener som forskarna använder är väldigt ”kräsna” och binder bara till antigener för Covid-19. På så sätt blir felmarginalen väldigt låg och resultatet väldigt exakt.

Nu går det att byta ut antigenerna mot andra typer av antigener också. Det gör det möjligt att använda samma teknik för att testa för antikroppar mot andra sjukdomar som Ebola, HIV med flera.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.