Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩟 En bakterie kan minska fallen av Denguefeber med 77 procent

🩟 En bakterie kan minska fallen av Denguefeber med 77 procent

Genom att infektera myggor med en bakterie som kan konkurrera med Dengueviruset sjönk antalet mÀnniskor som fick Denguefber drastiskt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Miljoner mĂ€nniskor fĂ„r Denguefeber varje Ă„r. Även om de flesta klarar sig utan nĂ„gra direkta symptom dör Ă€ndĂ„ tusentals mĂ€nniskor varje Ă„r och mĂ„nga fler mĂ„ste söka vĂ„rd enligt WHO. Antalet fall ökar ocksĂ„ stadigt, men forskare vid World Mosquito Programme har just gjort ett genombrott som kan minska antalet fall dramatiskt.

Forskarna infekterade myggor som sprider Denguefeber med en bakterie som heter Wolbachia. Bakterien förekommer naturligt i mÄnga andra insekter och Àr ofarlig för mÀnniskor. Wolbachia konkurrerar med Dengueviruset om resurser i myggans celler och gör att viruset fÄr det mycket svÄrare att föröka sig. Bakterien pÄverkar inte myggorna alls och nÀr de lÀgger nya Àgg följer Wolbachia med till de nya myggorna.

I de omrÄden dÀr myggorna blev infekterade sjönk antalet mÀnniskor som fick Denguefeber med 77 procent jÀmfört med omrÄden med oinfekterade myggor. De som blev smittade blev ocksÄ mindre sjuka. Antalet mÀnniskor som behövde söka vÄrd för Denguefeber gick ner med 86 procent.

I och med att bakterien kan föras över frÄn en generation till nÀsta blir det mycket enklare att fÄ ett lÄngvarigt skydd. Idag anvÀnder vi ofta insektsmedel för att döda sÄ mÄnga myggor som möjligt. Men det mÄste upprepas varje Är och det Àr svÄrt att upptÀcka alla platser dÀr myggorna lÀgger Àgg.

Modeller som forskarna tagit fram visar att Wolbachia kan slÄ ut Dengue-viruset helt om bakterien kan spridas till tillrÀckligt mÄnga myggor. Dessutom Àr det möjligt att samma metod skulle kunna anvÀndas för att minska antalet fall av Zika och gula febern som ocksÄ sprids av myggor.

Bild: Pixabay/Mohammed Nuzrath


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.