Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦟 En bakterie kan minska fallen av Denguefeber med 77 procent

🦟 En bakterie kan minska fallen av Denguefeber med 77 procent

Genom att infektera myggor med en bakterie som kan konkurrera med Dengueviruset sjönk antalet människor som fick Denguefber drastiskt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Miljoner människor får Denguefeber varje år. Även om de flesta klarar sig utan några direkta symptom dör ändå tusentals människor varje år och många fler måste söka vård enligt WHO. Antalet fall ökar också stadigt, men forskare vid World Mosquito Programme har just gjort ett genombrott som kan minska antalet fall dramatiskt.

Forskarna infekterade myggor som sprider Denguefeber med en bakterie som heter Wolbachia. Bakterien förekommer naturligt i många andra insekter och är ofarlig för människor. Wolbachia konkurrerar med Dengueviruset om resurser i myggans celler och gör att viruset får det mycket svårare att föröka sig. Bakterien påverkar inte myggorna alls och när de lägger nya ägg följer Wolbachia med till de nya myggorna.

I de områden där myggorna blev infekterade sjönk antalet människor som fick Denguefeber med 77 procent jämfört med områden med oinfekterade myggor. De som blev smittade blev också mindre sjuka. Antalet människor som behövde söka vård för Denguefeber gick ner med 86 procent.

I och med att bakterien kan föras över från en generation till nästa blir det mycket enklare att få ett långvarigt skydd. Idag använder vi ofta insektsmedel för att döda så många myggor som möjligt. Men det måste upprepas varje år och det är svårt att upptäcka alla platser där myggorna lägger ägg.

Modeller som forskarna tagit fram visar att Wolbachia kan slå ut Dengue-viruset helt om bakterien kan spridas till tillräckligt många myggor. Dessutom är det möjligt att samma metod skulle kunna användas för att minska antalet fall av Zika och gula febern som också sprids av myggor.

Bild: Pixabay/Mohammed Nuzrath


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.