Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Doktor Mouna: FörstĂ„ din pandemihjĂ€rna – och bli optimistisk inför framtiden

🧠 Doktor Mouna: FörstĂ„ din pandemihjĂ€rna – och bli optimistisk inför framtiden

Coronaviruset har kidnappat vÄr hjÀrna. Utvecklingen Àr betydligt mer positiv Àn de flesta Àr medvetna om, menar Mouna Esmaeilzadeh, lÀkare, neuroforskare, entreprenör och inte minst Warp News expert inom Health Tech.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Vad har egentligen hÀnt med vÄr hjÀrna under pandemin? "Doktor Mouna" Esmaeilzadeh, lÀkare, neuroforskare, entreprenör och inte minst, Warp News expert inom hÀlsa och teknik, menar att coronaviruset pÄ sÀtt och vis har kidnappat vÄr hjÀrna.

– Ovisshet och mĂ„nga okĂ€nda faktorer kring viruset triggar rĂ€dsla och rĂ€dsla kidnappar hjĂ€rnan. SĂ„ skrĂ€ckcentralen i din hjĂ€rna har gĂ„tt pĂ„ högvarv. Vi har nĂ€mligen en hjĂ€rna som inte har utvecklats under de senaste 40,000 Ă„ren, sĂ„ vĂ„r hjĂ€rna attraheras av skandaler, katastrofer och alarmism.

Förr, nÀr vi levde pÄ savannen, sÄ var det bÀttre att bli jÀtterÀdd om nÄgot rörde sig i grÀset, det kunde ju vara ett lejon som nÀrmade sig. Att sitta och dofta pÄ en vacker blomma och tÀnka "det dÀr Àr nog inget farligt" var en evolutionÀr nackdel.

– Det Ă€r ingen större skillnad mellan vĂ„r hjĂ€rna idag och grottmannens hjĂ€rna. Idag fĂ„r vi ju dessutom vĂ„ra nyheter frĂ€mst via sociala medier och med det kommer fake news och click-baits och filterbubblor. SĂ„ mĂ„nga har en vĂ€ldigt cynisk vĂ€rldsbild och mörk framtidstro och den har inte blivit bĂ€ttre under Ă„ret som gĂ„tt. TvĂ€rtom, sĂ€ger Mouna Esmaeilzadeh.

Mouna "Doktor Mouna" Esmaeilzadeh Àr lÀkare, neuroforskare, entreprenör och inte minst, Warp News expert inom hÀlsa och teknik.

Vi har ju minst sagt haft ett utmanande Är 2020. Men, mitt i paniken och mörkret sÄ Àr det lÀtt att glömma bort att vi ÀndÄ har de bÀsta förutsÀttningarna idag för att lösa de utmaningar vi stÄr inför, menar hon.

PÄ samma sÀtt Àr det lÀtt att drunkna i de negativa nyheterna och inte se att vi, Àven om 2020 varit ett utmanande Är, faktiskt gjort enorma framsteg inom vetenskap och teknologi och fortsatt föra mÀnskligheten framÄt.

VĂ„r hjĂ€rna har inte utvecklats nĂ€mnvĂ€rt pĂ„ 40,000 Ă„r. Vi har haft en evolutionĂ€r fördel av att bli rĂ€dda, men idag gör det att vĂ„r hjĂ€rna triggar pĂ„ massor av "false positives" – saker som egentligen inte Ă€r farliga alls.

BÀttre förutsÀttningar att klara en pandemi Àn nÄgonsin tidigare

Mouna Esmaeilzadeh menar att vi har bÀttre förutsÀttningar att lösa problem nu Àn nÄgonsin tidigare i historien. SÄ det hade varit ett helt annat lÀge om den hÀr pandemin hade drabbat oss för 20 Är sedan?

– Ja, i allra högsta grad. Jag menar, Ă€ven om man pĂ„ politisk nivĂ„ misslyckats med mycket gĂ€llande pandemin, sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ ganska hĂ€ftigt vad vi lyckats göra inom vetenskap och teknologi under 2020. PĂ„ rekordkort tid kartlades virusets genetik, tester togs fram och pĂ„ mindre Ă€n ett Ă„r har vi vaccin som verkar lovande. Allt detta hade varit helt omöjligt för bara 20 Ă„r sedan. Man glömmer ju snabbt bort att vi inte alltid haft samma möjligheter. Vi vĂ€njer oss snabbt vid bekvĂ€mligheter och tar allt för givet. Men om vi ser tillbaka i historien


Doktor Mouna berÀttar att för 200 Är sedan dog ungefÀr hÀlften av alla barn före fem Ärs Älder. De fÄ som överlevde hade sÀllan möjlighet att gÄ i nÄgon skola. SÄ nio av tio var analfabeter. Nio av tio levde i extrem fattigdom.

– AlltsĂ„ tĂ€nk dig att 94 procent av alla mĂ€nniskor levde i fattigdom. Idag Ă€r den siffran under 10 procent. SĂ„ idag lever nio av tio fritt frĂ„n analfabetism och fattigdom och detta trots befolkningsexplosionen. SĂ„ vi har lyckats minska fattigdomen radikalt och under samma tid dramatiskt ökat medellivslĂ€ngden. För 150 Ă„r sen levde vi i snitt 37 Ă„r. Idag har vi mer Ă€n dubblat den siffran i lĂ€nder som Sverige.

De kommande hundra Ă„ren kommer att motsvara 20,000 Ă„rs utveckling

SÄ varför gÄr utvecklingen sÄ fort? Doktor Mouna menar att det beror pÄ att utvecklingen Àr exponentiell.

– NĂ€r vi vĂ€l knĂ€cker en kod eller tar fram en hĂ€ftig innovation, sĂ„ gĂ„r det inte frĂ„n ett till tvĂ„ till tre, utan utvecklas som en hockeyklubba, frĂ„n ett till tvĂ„ till fyra, Ă„tta och sĂ„ vidare. SĂ„ utvecklingen Ă€r inte linjĂ€r utan exponentiell. Det innebĂ€r till exempel att de nĂ€rmaste hundra Ă„ren kommer inte att motsvara hundra Ă„r av utveckling med dagens utvecklingstakt utan nĂ€rmare 20,000 Ă„r av utveckling.

Det Àr vÀldigt svÄrt för vÄr hjÀrna att greppa men det kan ge oss möjligheter som vi tidigare inte ens kunnat drömma om. Tack vare den tillvÀxt och de framsteg som görs, sÄ kan vi till exempel för första gÄngen nÄgonsin i vÀrldshistorien börja drömma om en vÀrld utan fattigdom och svÀlt, menar hon.

– Vi kan börja drömma om en vĂ€rld utan sjukdomar. Tack vare tekniker sĂ„som genetiska saxar kan vi gĂ„ in i livets koder och bemĂ€stra liv och död.

Den sÄ kallade gensaxen CRISPR-Cas9 Àr genteknikens skarpaste verktyg och har revolutionerat molekylÀrbiologisk och cellbiologisk forskning. Emmanuelle Charpentier gjorde upptÀckten av gensaxen vid UmeÄ universitet 2012 och 2020 tilldelades hon och Jennifer A. Doudna, vid University of California, Berkeley, USA, Nobelpriset i kemi för upptÀckten.

Vetenskap och teknologi demokratiserar

Vi har större möjligheter Àn nÄgonsin att bota sjukdomar. Men finns det inte en stor risk att det hÀr bara kommer att gynna de rika?

– Nej, det Ă€r det som Ă€r det vackra med det hĂ€r. Vetenskap och teknologi demokratiserar. Tack vare den snabba utvecklingen blir allt vĂ€ldigt snabbt bĂ€ttre, billigare och mer tillgĂ€ngligt. För att inte tala om hur teknologi transformerar till exempel hĂ€lsa i vĂ€rldens fattigaste lĂ€nder just nu.

Mouna Esmaeilzadeh berÀttar att idag berÀknas flera hundra tusen kvinnor i vÀrlden dö nÀr de föder barn av sÄnt som enkelt kunde ha förhindrats genom att fÄ en pÄse blod och slippa förblöda. Problemet Àr att mÄnga lÀnder fortfarande saknar bra infrastruktur och vÀgar, men entreprenörer har utvecklat drönare som kan komma fram och lösa den hÀr typen av problem.

– SĂ„ helt konkret kan man nu leverera ut blod, vaccin och mediciner pĂ„ ett helt nytt sĂ€tt och dĂ€rmed nĂ„ ut till miljontals mĂ€nniskor. SĂ„ sĂ„nt som skulle tagit dagar, kan göras under bara nĂ„gra minuter. Teknologi rĂ€ddar liv. Eller tĂ€nk vilken skillnad det gör att man har utvecklat appar som gör att de hĂ€r mĂ€nniskorna kan konsultera lĂ€kare snabbt eller anvĂ€nda en app som diagnostiserar malaria pĂ„ tvĂ„ minuter utan blodprov med 80 procents sĂ€kerhetsmarginal.

Zipline Àr ett av flera exempel pÄ drönare inom hÀlso- och sjukvÄrden. De har sedan 2016 genomfört 75,000 leveranser i bland annat Afrika. KÀlla: Zipline

En vÀrld utan fattigdom och sjukdomar

SÄ om utvecklingen de kommande hundra Ären motsvarar 20,000 Är med dagens utvecklingstakt, eftersom utvecklingen accelererar, hur mycket kommer vi fÄ se hÀnda inom hÀlsa och medicin de nÀrmaste 20 Ären?

– FörestĂ€ll dig bara vilka framsteg vi gjort de senaste 20 Ă„ren nĂ€r det gĂ€ller mobiler och internet. Samma utveckling sker nu inom medicin och hĂ€lsa. Inom de nĂ€rmaste 20 Ă„ren kommer mycket att förĂ€ndras. Redan om 10 Ă„r kommer vi att skratta Ă„t tiden nĂ€r vi gick till doktorn för att vi var sjuka. Vi kommer att gĂ„ frĂ„n reaktiv till proaktiv hĂ€lsa dĂ€r vi istĂ€llet för att ta hand om sjukdomar nĂ€r de redan uppstĂ„tt kommer att ta hjĂ€lp av vetenskap och teknologi för att förhindra sjukdomar.

Oavsett om det Àr med hjÀlp av apparater eller sensorer kommer vi att tidigt kunna diagnostisera och ÄtgÀrda abnormaliteter och sjukliga processer. Det kan vara nanorobotar som Äker runt i din blodbana och rensar cancerceller innan de hunnit sprida sig, menar Doktor Mouna.

– Eller gensaxar som gör att du kan designa dina barn och se till att de aldrig drabbas av sjukdomar som cancer och Alzheimers sjukdom
. Du kommer helt enkelt att fĂ„ mycket mer makt över din hĂ€lsa och vi kommer att kunna leka Gud.

Även om det kan lĂ„ta som science fiction har det forskats pĂ„ nanorobotar i mĂ„nga Ă„r. Det kommande decenniet Ă€r det sannolikt att de kan anvĂ€ndas för att bland annat behandla cancer.

Det kan lÄta lÀskigt, att leka Gud.

– Ja, det Ă€r klart. I fel hĂ€nder och fel anvĂ€nt Ă€r det hĂ€r otroligt farligt. Men trots riskerna, Ă€r Ă€ndĂ„ teknikutvecklingen nödvĂ€ndig. TĂ€nk dig el. Du kan anvĂ€nda det för att tortera mĂ€nniskor med elkablar. Min egen pappa har fĂ„tt utstĂ„ mĂ„nga sĂ„dana. Men Ă€r slutsatsen att vi skulle ha tackat nej till elektricitet? För Ă€ven om man kan göra hemska saker, sĂ„ Ă€r nyttan mycket större, annars hade vi fortfarande levt som grottmĂ€nniskor.

NÄgonstans tror Mouna Esmaeilzadeh pÄ mÀnniskans godhet. Hon ser att vi strÀvar efter att göra vÀrlden bÀttre och onda krafter ska bekÀmpas.

– Men vi fĂ„r inte förblindas av rĂ€dsla och agera irrationellt. Vetenskap och teknik rĂ€ddar liv, ser till att mĂ€nniskor kan fĂ„ rent vatten vĂ€rlden över och ger oss möjligheten att skapa en bra levnadsstandard för alla mĂ€nniskor inom en ganska snar framtid. Som sagt, för första gĂ„ngen nĂ„gonsin kan vi börja drömma om en vĂ€rld utan sjukdomar och fattigdom.

Mouna Esmaeilzadeh menar att vi för första gÄngen nÄgonsin kan vi börja drömma om en vÀrld utan sjukdomar och fattigdom

Ytterst handlar det om oss mÀnniskor

Just nu kÀnns ju allt ganska mörkt med alla de utmaningar som vi stÄr inför, inte minst pÄ grund av pandemin, men Doktor Mouna Àr optimistisk inför framtiden.

– MĂ€nniskohjĂ€rnan Ă€r fantastisk. Vi har löst alla utmaningar vi stĂ„tt för tidigare och vi kommer att göra det Ă€ven denna gĂ„ng.

Hon menar att vi har mer makt Àn nÄgonsin att lösa de utmaningar vi stÄr inför och pÄverka vÄr framtid. SÄ det gÀller bara att kavla upp Àrmarna.

– Nu pratar vi mycket om olika teknologier men det hĂ€r handlar ju ytterst inte om olika tekniker utan om oss, mĂ€nniskan. VĂ„r nyfikenhet, vĂ„rt driv, vĂ„rt entreprenöriella mindset
. Att inget Ă€r omöjligt, Ă€ven om det omöjliga tar lite lĂ€ngre tid
. SĂ„, ja, jag Ă€r optimistisk inför framtiden.

Tack vare vetenskap och mĂ€nskligt mod kan vi ta oss igenom svĂ„ra tider och blicka framĂ„t – göra vĂ€rlden lite bĂ€ttre och fortsĂ€tta skapa en Ă€nnu ljusare framtid.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.