Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 ”DNA-pass” kan fĂ„ ner biverkningarna frĂ„n lĂ€kemedel med 30 procent

🧬 ”DNA-pass” kan fĂ„ ner biverkningarna frĂ„n lĂ€kemedel med 30 procent

En analys av gener som kodar för enzymer som omsÀtter lÀkemedel i kroppen kan hjÀlpa lÀkare dosera lÀkemedel sÄ att de inte orsakar biverkningar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

VÄra gener avgör till viss del hur vi regerar pÄ olika lÀkemedel och det som fungerar utmÀrkt för en person kan ge en annan person allvarliga biverkningar. Forskare vid Karolinska Institutet har nu testat att ge en grupp patienter ett DNA-pass som beskriver deras variation i tolv specifika gener som Àr av betydelse för hur de reagerar pÄ lÀkemedel.

”Detta bestĂ„r av ett kort i kreditkortsstorlek som innehĂ„ller alla viktiga genetiska uppgifter rörande patienten. NĂ€r det skannas sĂ„ kan lĂ€kare och apotekare se vad den optimala doseringen av ett lĂ€kemedel Ă€r för just den individen”, sĂ€ger Magnus Ingelman-Sundberg, professor i Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Försöket var vÀldigt lyckat och de patienter som fick sina lÀkemedel modifierade efter sina gener hade i genomsnitt 30 procent fÀrre biverkningar Àn kontrollgruppen.

LÀkemedelsbiverkningar Àr ett stort problem i vÀrlden. Till exempel orsakas nio procent av alla inlÀggningar pÄ sjukhus och 128 000 dödsfall per Är inom EU av lÀkemedelsbiverkningar. Det Àr ocksÄ en tung börda rent ekonomiskt. Bara i Sverige rÀknar forskarna med att kostnaden ligger pÄ 12 till 15 miljarder kronor per Är.

Genom att anpassa lÀkemedlen efter varje persons genotyp skulle vi kunna minska lidandet och samtidigt spara mycket pengar menar forskarna.

”VĂ„ra resultat tyder starkt pĂ„ att om man först genomför genotypning av patienterna leder det till en avsevĂ€rd besparing för samhĂ€llet. Genotypningen i sig sjĂ€lv behöver bara göras en gĂ„ng i livet per patient och kostar max 6 000 kronor. Generellt införande av detta prediktiva system skulle sĂ„ledes vara av vĂ€ldigt stor vikt för att minska samhĂ€llets sjukvĂ„rdskostnader”, sĂ€ger Magnus Ingelman-Sundberg.

LÀs hela studien hÀr.

💊 Nytt material kan ge oss fjĂ€rrstyrda lĂ€kemedel
Forskare har utvecklat ett material som gör det enklare att tillverka ”smarta piller” som slĂ€pper ut sin last av lĂ€kemedel pĂ„ exakt rĂ€tt plats i kroppen.
🧬 Genprofil kan hjĂ€lpa cancerpatienter undvika onödig strĂ„lbehandling
En genprofil kan visa vilka bröstcancerpatienter som inte behöver strÄlning efter bröstbevarande kirurgi.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.