Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🗣 Digital terapi ger effektiv hjĂ€lp mot oro i Covid-tider

🗣 Digital terapi ger effektiv hjĂ€lp mot oro i Covid-tider

KBT över nÀtet hjÀlper de som kÀnner en vÀldig oro över Covid att kunna hantera sin oro.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Covid drabbar inte bara de som blir sjuka. Även de som inte ens har nĂ„gra symptom kan kĂ€nna stor oro över att bli sjuka eller mĂ„ dĂ„ligt av att deras sociala liv blir sĂ„ begrĂ€nsat. Att kĂ€nna en viss oro Ă€r normalt, men för en del vĂ€xer det till en ohjĂ€lpsam oro som de behöver hjĂ€lp med att hantera.

Ett problem i dessa pandemitider Àr att det kan vara svÄrt att fÄr personlig terapi. Dels ska vi ju undvika personliga möten sÄ mycket vi kan, dels kan det vara svÄrt att fÄ tid hos en terapeut snabbt. DÄ kan digital kognitiv beteendeterapi, KBT-terapi, vara ett bra alternativ.

Ett forskarlag pÄ Karolinska Institutet har utvecklat ett digitalt sjÀlvhjÀlpsprogram baserat pÄ KBT.

– Det digitala sjĂ€lvhjĂ€lpsprogrammet ’Hantera oro vid covid-19’ genomförs pĂ„ tre veckor och sköts helt av anvĂ€ndaren utan nĂ„gon kontakt med terapeut. Syftet med online-lösningen var i första hand att fĂ„ till en skalbar och lĂ€ttillgĂ€nglig lösning som inte tar terapeutresurser i ansprĂ„k frĂ„n sjukvĂ„rden, sĂ€ger Tove Wahlund, psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap pĂ„ Karolinska Institutet och studiens försteförfattare.

Forskarna delade upp 670 personer i tvÄ grupper dÀr den ena gruppen fick den digitala KBT-terapin direkt och den andra fick vÀnta ett tag och dÀrmed fungera som kontrollgrupp. Sedan fick deltagarna göra en sjÀlvskattning av hur mycket deras oro minskat. De som fick digital KBT minskade sin ohjÀlpsamma oro med 40 procent. Motsvarande siffra för de i kontrollgruppen lÄg pÄ 17 procent.

– Deltagarna som genomgick programmet fick ocksĂ„ signifikant förbĂ€ttrad daglig funktion pĂ„ arbetet och i hemmet samt mindre sömnbesvĂ€r och lĂ€gre grad av depressiva symptom, sĂ€ger Erik Andersson, docent och psykolog vid institutionen för klinisk neurovetenskap pĂ„ Karolinska Institutet och medförfattare till studien.

SjÀlvhjÀlpsprogrammet Àr helt gratis och finns idag tillgÀngligt via 1177 vÄrdguiden för de som bor i Region Stockholm. Planen Àr att programmet ocksÄ ska spridas till andra regioner sÄ att alla som vill kan fÄ snabb digital hjÀlp mot ohjÀlpsam oro.

Forskare vid Karolinska Institutet har tidigare med framgÄng testat digital KBT mot hÀlsoÄngest sÄ metoden verkar vara effektiv mot flera olika typer av psykiska besvÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.