Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🗣 Digital terapi ger effektiv hjälp mot oro i Covid-tider

🗣 Digital terapi ger effektiv hjälp mot oro i Covid-tider

KBT över nätet hjälper de som känner en väldig oro över Covid att kunna hantera sin oro.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Covid drabbar inte bara de som blir sjuka. Även de som inte ens har några symptom kan känna stor oro över att bli sjuka eller må dåligt av att deras sociala liv blir så begränsat. Att känna en viss oro är normalt, men för en del växer det till en ohjälpsam oro som de behöver hjälp med att hantera.

Ett problem i dessa pandemitider är att det kan vara svårt att får personlig terapi. Dels ska vi ju undvika personliga möten så mycket vi kan, dels kan det vara svårt att få tid hos en terapeut snabbt. Då kan digital kognitiv beteendeterapi, KBT-terapi, vara ett bra alternativ.

Ett forskarlag på Karolinska Institutet har utvecklat ett digitalt självhjälpsprogram baserat på KBT.

– Det digitala självhjälpsprogrammet ’Hantera oro vid covid-19’ genomförs på tre veckor och sköts helt av användaren utan någon kontakt med terapeut. Syftet med online-lösningen var i första hand att få till en skalbar och lättillgänglig lösning som inte tar terapeutresurser i anspråk från sjukvården, säger Tove Wahlund, psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet och studiens försteförfattare.

Forskarna delade upp 670 personer i två grupper där den ena gruppen fick den digitala KBT-terapin direkt och den andra fick vänta ett tag och därmed fungera som kontrollgrupp. Sedan fick deltagarna göra en självskattning av hur mycket deras oro minskat. De som fick digital KBT minskade sin ohjälpsamma oro med 40 procent. Motsvarande siffra för de i kontrollgruppen låg på 17 procent.

– Deltagarna som genomgick programmet fick också signifikant förbättrad daglig funktion på arbetet och i hemmet samt mindre sömnbesvär och lägre grad av depressiva symptom, säger Erik Andersson, docent och psykolog vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet och medförfattare till studien.

Självhjälpsprogrammet är helt gratis och finns idag tillgängligt via 1177 vårdguiden för de som bor i Region Stockholm. Planen är att programmet också ska spridas till andra regioner så att alla som vill kan få snabb digital hjälp mot ohjälpsam oro.

Forskare vid Karolinska Institutet har tidigare med framgång testat digital KBT mot hälsoångest så metoden verkar vara effektiv mot flera olika typer av psykiska besvär.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.