Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Det hĂ€r Ă€r mĂ€nsklighetens sista pandemi (pĂ„ ett bra sĂ€tt
)

💉 Det hĂ€r Ă€r mĂ€nsklighetens sista pandemi (pĂ„ ett bra sĂ€tt
)

Det finns tvÄ huvudsakliga anledningar till varför mÀnskligheten aldrig igen kommer drabbas av en pandemi som slÄr mot vÄrt samhÀlle med den oerhörda kraft som coronaviruset nu gör.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det hÀr en premium-artikel som Àr öppnad för dig av vÄra premium supporters. De stödjer vÄrt arbete med att sprida faktabaserad optimism. Vill du ocksÄ stödja oss kan du lÀsa mer hÀr.

Peter Diamandis har lyft ett vÀldigt viktigt perspektiv:

För första gÄngen stÄr mÀnskligheten samlad mot ett gemensamt problem.

Vi mÀnniskor Àr fenomenala nÀr vi stÀlls inför ett konkret problem med en deadline. Nu Àr det tiotusentals forskare och miljontals andra som tillsammans jobbar för att lösa samma problem. Uppbackade av nÀstan obegrÀnsat mycket pengar.

Det finns en god chans att vi kommer se nÄgra fantastiska genombrott.

Manhattanprojektet och Apolloprogrammet bleknar i jÀmförelse med Coronaprojektet

Manhattanprojektet och Apolloprogrammet Àr tvÄ bra exempel. RÀdslan för att Nazityskland skulle hinna först med att utveckla en atombomb fick USA att starta Manhattanprojektet, som presenterade sig för vÀrlden den 6 augusti, 1945, med bomben över Hiroshima.

Det var en massiv insats, med över 130 000 personer involverade, och flera vetenskapliga genombrott.

Ett mer positivt exempel Àr sÄklart mÄnlandningen. 1961 utlovade John F. Kennedy att de skulle placera en man pÄ mÄnen och ÄtervÀnda honom sÀkert till jorden, innan Ärtiondets slut. SmÄtt mirakulöst lyckades man, i en Ànnu mer massiv insats Àn Manhattanprojektet. Som mest spenderades mer Àn fyra procent av USA:s BNP pÄ Apolloprojektet.

Hur stora Àn dessa tvÄ projekt var bleknar de i jÀmförelse med vad mÀnskligheten nu kastar in i kampen mot coronaviruset.

Hittills har fokus mest legat pÄ att stÀnga ner och försöka begrÀnsa spridningen, men bakom rubrikerna Àr forskarna i full gÄng med att förstÄ, hitta botemedel och skapa ett vaccin.

Nu börjar Coronaprojektet

Det tror jag bara Àr början pÄ Coronaprojektet. Vi har nu verkligen vaknat upp och förstÄtt vilken enorm skada en pandemi kan orsaka, bÄde i sjuka och döda och i ekonomisk skada. Vi kommer plöja ner massiva resurser de nÀrmaste Ären för att se till att detta aldrig kommer kunna hÀnda igen.

En stor skillnad mot Apollo och Manhattan Àr öppenheten. Manhattanprojektet var topphemligt, och Apolloprojektet ocksÄ mycket slutet, för att man skulle hinna före ryssarna. Coronaprojektet Àr till stora delar helt öppet och vi har ocksÄ dramatiskt mycket bÀttre möjligheter att dela kunskaper med varandra nu.

Ingenting Àr viktigare för snabb innovation Àn öppenhet och spridande av idéer.

Mitt TEDx-snack om varför idéer Àr vÀrda att sprida.

Coronaprojektet handlar inte bara ett medicinskt motmedel, utan beredskapen i hela samhÀllet, vilket leder in mig pÄ mitt andra argument varför detta kan vara den sista pandemin.

Vi lÀr av vÄra misstag och den hÀr gÄngen kommer vi lÀra oss omedelbart

MÀnskligheten har gjort mÄnga misstag genom Ären. Det som Àr vÄr framgÄng Àr att vi lÀr oss av dem. Ibland tar det enerverande lÄng tid för lÀrdomarna att sjunka in, men lÀxan frÄn coronaviruset tror jag vi kommer lÀra oss snabbt. Det Àr uppenbart för alla att vi till stor del inte var förberedda.

Epidemiologer, WHO, FolkhÀlsomyndigheten och andra hade en beredskap och kunskap, men resten av samhÀllet blev vÀldigt överraskade. Det kommer inte ske igen.

Återigen kommer vĂ„r digitala, uppkopplade, globala vĂ€rld vara en tillgĂ„ng. Entreprenörer, uppfinnare, forskare och byrĂ„krater kommer gemensamt och var för sig hitta lösningar till alla de problem som uppenbarat sig. Inte bara kommer vi ha större lager av skyddsutrustning, vi kommer ha sĂ€tt att snabbt börja massproducera dem om behov uppstĂ„r. Vi kommer ha effektiva system för masstestning och digitala lösningar för att ha koll spridningen.

Hackad dykarutrustning som respirator. đŸ˜Č

Vi fÄr nu ocksÄ en crash course och vÀlbehövlig knuff i digital riktning, med digitala möten, utbildningar, konferenser och affÀrer. Redan det faktum att sÄ stor del av vÄr ekonomi kan skötas online kommer lindra den ekonomiska smÀllen av coronaviruset, men skulle nÄgon del av vÀrlden drabbas nÀsta gÄng innan man fÄr bukt pÄ det viruset, sÄ kommer vi vara mycket bÀttre pÄ att hÄlla igÄng samhÀllet via vÄra digitala lösningar.

Nobelpris för coronagenombrott?

Jag Àr inte naiv och tror att det Àr omöjligt att drabbas av en ny pandemi, sÀrskilt om nÀsta virus sprider sig lÀttare och Àr mer dödligt. Men det vi gÄr igenom nu kommer göra oss vÀldigt mycket bÀttre förbereda att stoppa Àven ett sÄdant virus.

Och jag skulle inte bli förvÄnad om de medicinska genombrott som kommer i kölvattnet av coronakrisen kommer vinna bÄda ett eller fler Nobelpris om nÄgra Är.

Det hÀr en premium-artikel som Àr öppnad för dig av vÄra premium supporters. De stödjer vÄrt arbete med att sprida faktabaserad optimism. Vill du ocksÄ stödja oss kan du lÀsa mer hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.