Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👨‍🦳 Det finns ingen gräns för hur länge vi kan leva

👨‍🦳 Det finns ingen gräns för hur länge vi kan leva

Statistiska studier tyder på att det inte finns någon naturlag som bestämmer hur gamla vi maximalt kan bli.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För några år sedan hävdade en forskargrupp i USA att vi människor inte kan bli äldre än 115 år oavsett hur stora medicinska framsteg vi gör i framtiden. Ett litet fåtal kan bli lite äldre, men i stort sett ingen kan bli över 125 år enligt forskarna.

Forskarna fick snabbt mothugg från andra forskargrupper. En av dessa grupper kom från Chalmers och de har nu hittat mer tecken på att det inte finns någon fast övre gräns för hur gamla vi kan bli.

Chalmersforskarna har gjort statistiska analyser på databaser över långlivade människor och inte sett några statistiska belägg för att 115 eller 125 år skulle vara en övre gräns.

– Om det hade funnits en gräns under 130 år så borde den ha upptäckts i studien och det skulle i sådana fall ha varit en indikation på att ökningen av medellivslängden inte kan fortsätta obegränsat. Men så är det alltså inte, säger Holger Rootzén på Chalmers och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Även om det inte verkar finnas någon övre gräns för hur gamla vi kan bli så lär inte världen översvämmas av 130-åringar. Forskarna tror inte att vi kommer att få se någon som blir över 128 år de närmaste 25 åren, men det förutsätter då att det inte sker några medicinska revolutioner under den tiden.

En sak som forskarna upptäckte att efter 108 års ålder verkar det vara 50 procents chans att dö varje år.

– Det verkar inte finnas någon skillnad i dödlighet vid hög ålder mellan olika länder och mellan kvinnor och män. Vi misstänker att platån med 50 procents risk att dö per år är en biologisk egenskap som är gemensam för alla människor. Hade vi träffat Jean Calment, den person som levt längst och som var 122 år när hon dog, när hon fyllde 108 år skulle vi ha kunnat berätta för henne att hon måste få krona 14 gånger i rad för att bli 122 år. Den chansen är ungefär en på 16 000, säger Holger Rootzén.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Gerd Altmann


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.