Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👹‍🩳 Det finns ingen grĂ€ns för hur lĂ€nge vi kan leva

👹‍🩳 Det finns ingen grĂ€ns för hur lĂ€nge vi kan leva

Statistiska studier tyder pÄ att det inte finns nÄgon naturlag som bestÀmmer hur gamla vi maximalt kan bli.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För nÄgra Är sedan hÀvdade en forskargrupp i USA att vi mÀnniskor inte kan bli Àldre Àn 115 Är oavsett hur stora medicinska framsteg vi gör i framtiden. Ett litet fÄtal kan bli lite Àldre, men i stort sett ingen kan bli över 125 Är enligt forskarna.

Forskarna fick snabbt mothugg frÄn andra forskargrupper. En av dessa grupper kom frÄn Chalmers och de har nu hittat mer tecken pÄ att det inte finns nÄgon fast övre grÀns för hur gamla vi kan bli.

Chalmersforskarna har gjort statistiska analyser pÄ databaser över lÄnglivade mÀnniskor och inte sett nÄgra statistiska belÀgg för att 115 eller 125 Är skulle vara en övre grÀns.

– Om det hade funnits en grĂ€ns under 130 Ă„r sĂ„ borde den ha upptĂ€ckts i studien och det skulle i sĂ„dana fall ha varit en indikation pĂ„ att ökningen av medellivslĂ€ngden inte kan fortsĂ€tta obegrĂ€nsat. Men sĂ„ Ă€r det alltsĂ„ inte, sĂ€ger Holger RootzĂ©n pĂ„ Chalmers och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Även om det inte verkar finnas nĂ„gon övre grĂ€ns för hur gamla vi kan bli sĂ„ lĂ€r inte vĂ€rlden översvĂ€mmas av 130-Ă„ringar. Forskarna tror inte att vi kommer att fĂ„ se nĂ„gon som blir över 128 Ă„r de nĂ€rmaste 25 Ă„ren, men det förutsĂ€tter dĂ„ att det inte sker nĂ„gra medicinska revolutioner under den tiden.

En sak som forskarna upptÀckte att efter 108 Ärs Älder verkar det vara 50 procents chans att dö varje Är.

– Det verkar inte finnas nĂ„gon skillnad i dödlighet vid hög Ă„lder mellan olika lĂ€nder och mellan kvinnor och mĂ€n. Vi misstĂ€nker att platĂ„n med 50 procents risk att dö per Ă„r Ă€r en biologisk egenskap som Ă€r gemensam för alla mĂ€nniskor. Hade vi trĂ€ffat Jean Calment, den person som levt lĂ€ngst och som var 122 Ă„r nĂ€r hon dog, nĂ€r hon fyllde 108 Ă„r skulle vi ha kunnat berĂ€tta för henne att hon mĂ„ste fĂ„ krona 14 gĂ„nger i rad för att bli 122 Ă„r. Den chansen Ă€r ungefĂ€r en pĂ„ 16 000, sĂ€ger Holger RootzĂ©n.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Gerd Altmann


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.