Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐔 CRISPR-redigerade kycklingar som Ă€r resistenta mot influensa

🐔 CRISPR-redigerade kycklingar som Ă€r resistenta mot influensa

I banbrytande anvÀndning av CRISPR-genteknik har forskare framstÀllt influensaresistenta kycklingar. Detta Àr ett första steg mot att minska utbrott av fÄgelinfluensa.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • Forskare har utvecklat influensaresistenta kycklingar.
  • Banbrytande anvĂ€ndning av gentekniken CRISPR.
  • Första steget mot att minska utbrott av fĂ„gelinfluensa.

Ett steg framÄt för kycklingars hÀlsa

I en monumentala framsteg för kycklingars hĂ€lsa har forskare, ledda av Helen Sang frĂ„n University of Edinburgh’s Roslin Institute, framgĂ„ngsrikt anvĂ€nt gentekniken CRISPR, för att utveckla kycklingar med förstĂ€rkt resistens mot fĂ„gelinfluensa.

Teamet Àndrade en specifik kycklinggen, ANP32A, med hjÀlp av CRISPR, en teknik som tillÄter forskare att göra precisa Àndringar i DNA. ANP32A, nÀr den Àr oÀndrad, möjliggör fÄgelinfluensa att frodas i kycklingar.

Inspirationen kom frÄn en annan gen, ANP32B, som Àr mindre mottaglig för influensaviruset pÄ grund av en liten variation i dess sammansÀttning. De resulterande genetiskt modifierade kycklingarna visade förbÀttrad resistens mot influensainfektion vid exponering.

Uppmuntrande resultat, men hinder kvarstÄr

Även om detta Ă€r ett betydande framsteg Ă€r resan lĂ„ngt ifrĂ„n över. De CRISPR-redigerade kycklingarna Ă€r inte helt immuna mot influensan, sĂ€rskilt nĂ€r de utsĂ€tts för större virusdoser. Dessutom finns det en oro att denna genetiska modifiering kan bidra till utveckling av nya influensavarianter, som kanske Ă€r bĂ€ttre pĂ„ att infektera mĂ€nniskor.

Vid detaljerade observationer mÀrkte forskarna mutationer i virusen som vÀxte i de modifierade kycklingarna. Dessa mutationer tyder pÄ att influensaviruset kan vara kapabelt att anpassa sig till de genetiska förÀndringarna.

NÀsta steg involverar att identifiera och göra ytterligare smÄ genetiska Àndringar som ökar resistensen mot influensa samtidigt som bÄde kycklingars och mÀnniskors sÀkerhet sÀkerstÀlls.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.