Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Blodprov kan minska antibiotikaresistens

đŸ©ž Blodprov kan minska antibiotikaresistens

Ett nytt test kan hjÀlpa lÀkare att skilja pÄ virus- och bakterieinfektioner och pÄ sÄ sÀtt minska utskrivningen av antibiotika nÀr det ÀndÄ inte hjÀlper.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Överförskrivning av antibiotika Ă€r ett stort problem som riskerar att göra mĂ„nga av de antibiotika som rĂ€ddar orĂ€kneliga liv idag oanvĂ€ndbara i framtiden. En anledning Ă€r att antibiotika anvĂ€nds mot virusinfektioner trots att antibiotika bara fungerar mot bakterier och inte virus.

Enligt forskare frĂ„n Stanford University i USA ges 70–80 procent av all antibiotika i utvecklingslĂ€nder mot virussjukdomar eftersom vĂ„rden i de lĂ€nderna inte alltid har resurser att skilja pĂ„ virus- och bakterieinfektioner.

”LĂ€kare skriver idag ut antibiotika empiriskt. Det vill sĂ€ga att de sĂ€ger ’vi ger dig antibiotika och om du blir bĂ€ttre var det en bakterieinfektion och om inte sĂ„ slutar vi ge dig antibiotika’” sĂ€ger Purvesh Khatri, forskare vid Stanford University, i ett pressmeddelande.

För att rÄda bot pÄ detta har Purvesh Khatri och ett forskarlag utvecklat ett test dÀr ett vanligt blodprov kan anvÀndas för att visa om virus eller bakterier orsakar en infektion. Enkelt förklarat gÄr testet ut pÄ att anvÀnda kroppens immunförsvar för att visa om det Àr bakterier eller virus som Àr boven i dramat.

”Immunförsvaret har gjort det hĂ€r i miljontals Ă„r och hela tiden lĂ€rt sig vad som Ă€r bakterier, vad som Ă€r virus och hur att reagera pĂ„ det. I stĂ€llet för att leta efter det sjĂ€lva kan vi helt enkelt frĂ„ga immunsystemet”, sĂ€ger Purvesh Khatri.

Forskarna anvÀnde data frÄn över 4 000 personer i 35 lÀnder och lÀt en AI lÀra sig att tolka resultaten frÄn immunförsvaret för att skilja pÄ bakterier och virus. Resultatet blev att testet nu kan identifiera om det rör sig om virus- eller bakterieinfektioner med 90 procents sÀkerhet.

Allt som behövs Àr ett blodprov, vilket gör att forskarna hoppas att den hÀr metoden kan komma att anvÀndas runt om vÀrlden. De ska nu fortsÀtta arbetet med att fÄ fram en produkt som kan anvÀndas i vÄrden.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ§« Ny typ av antibiotika dödar multiresistenta bakterier
En ny klass av antibiotika kan stoppa en rad bakterier som Àr resistenta mot antibiotika idag.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.