Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩸 Blodprov kan minska antibiotikaresistens

🩸 Blodprov kan minska antibiotikaresistens

Ett nytt test kan hjälpa läkare att skilja på virus- och bakterieinfektioner och på så sätt minska utskrivningen av antibiotika när det ändå inte hjälper.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Överförskrivning av antibiotika är ett stort problem som riskerar att göra många av de antibiotika som räddar oräkneliga liv idag oanvändbara i framtiden. En anledning är att antibiotika används mot virusinfektioner trots att antibiotika bara fungerar mot bakterier och inte virus.

Enligt forskare från Stanford University i USA ges 70–80 procent av all antibiotika i utvecklingsländer mot virussjukdomar eftersom vården i de länderna inte alltid har resurser att skilja på virus- och bakterieinfektioner.

”Läkare skriver idag ut antibiotika empiriskt. Det vill säga att de säger ’vi ger dig antibiotika och om du blir bättre var det en bakterieinfektion och om inte så slutar vi ge dig antibiotika’” säger Purvesh Khatri, forskare vid Stanford University, i ett pressmeddelande.

För att råda bot på detta har Purvesh Khatri och ett forskarlag utvecklat ett test där ett vanligt blodprov kan användas för att visa om virus eller bakterier orsakar en infektion. Enkelt förklarat går testet ut på att använda kroppens immunförsvar för att visa om det är bakterier eller virus som är boven i dramat.

”Immunförsvaret har gjort det här i miljontals år och hela tiden lärt sig vad som är bakterier, vad som är virus och hur att reagera på det. I stället för att leta efter det själva kan vi helt enkelt fråga immunsystemet”, säger Purvesh Khatri.

Forskarna använde data från över 4 000 personer i 35 länder och lät en AI lära sig att tolka resultaten från immunförsvaret för att skilja på bakterier och virus. Resultatet blev att testet nu kan identifiera om det rör sig om virus- eller bakterieinfektioner med 90 procents säkerhet.

Allt som behövs är ett blodprov, vilket gör att forskarna hoppas att den här metoden kan komma att användas runt om världen. De ska nu fortsätta arbetet med att få fram en produkt som kan användas i vården.

Läs hela studien här.

🧫 Ny typ av antibiotika dödar multiresistenta bakterier
En ny klass av antibiotika kan stoppa en rad bakterier som är resistenta mot antibiotika idag.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.