Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Blodprov kan ge sĂ€krare och snabbare diagnos av Alzheimers

💉 Blodprov kan ge sĂ€krare och snabbare diagnos av Alzheimers

En markör i blodet kan anvÀndas för att upptÀcka Alzheimer i tidiga stadium av sjukdomen och för att skilja Alzheimers frÄn andra demenssjukdomar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En forskargrupp frÄn Sverige och USA har visat att det kan rÀcka med ett blodprov för att visa om en person har Alzheimers eller har en förhöjd risk att fÄ sjukdomen. Det hÀr blodprovet upptÀcker en speciell typ av protein, P-tau181. Proteinet visar att en person har Alzheimers, Àven om det kan dröja flera Är innan de första symtomen visar sig.

– Jag tror att blodprovet har stor potential att förbĂ€ttra diagnostiken av demenssjukdomar bĂ„de pĂ„ specialiserade minneskliniker och i primĂ€rvĂ„rden. FörbĂ€ttrad diagnostik för Alzheimers kan leda till bĂ€ttre behandling och vĂ„rd av drabbade individer, men testet kan ocksĂ„ underlĂ€tta kliniska prövningar som utvĂ€rderar nya terapier mot sjukdomen, sĂ€ger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och den som lett forskningssamarbetet.

Ett problem för forskningen idag Àr att det finns flera olika demenssjukdomar som har liknande symtom. Det Àr svÄrt att veta exakt hur effektivt ett lÀkemedel mot Alzheimers Àr om en stor andel av försöksgruppen egentligen har en annan sjukdom.

Blodprovet visar att en person verkligen har Alzheimers. Det gör att lÀkemedelsforskare kan vara sÀkra pÄ att det bara Àr de som har Alzheimers som Àr med i de kliniska testerna.

Studien visar ocksĂ„ att en person med P-tau181 löper en tiofaldig ökad risk för att utveckla Alzheimer under de kommande 4–6 Ă„ren. En tidig upptĂ€ckt ger lĂ€kare chansen att sĂ€tta in de symtomlindrande lĂ€kemedel som finns medan de Ă€r som mest effektiva.

– Det Ă€r nĂ€r tau sprider sig i hjĂ€rnan och nervceller börjar dö som de första symtomen mĂ€rks, vanligtvis som lĂ€ttare minnesnedsĂ€ttning. Men det finns mĂ„nga orsaker till minnessvĂ„righeter, som exempelvis sömnbrist, depression och andra demenssjukdomar som mĂ„ste utredas vid minnessvĂ„righeter. Hos individer med lindrig minnesnedsĂ€ttning kan vi med det nya blodprovet avgöra vilka som har Alzheimer i ett tidigt stadium och sĂ€tta in symtomlindrande lĂ€kemedel, sĂ€ger Oskar Hansson.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.