Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👁 Blind man fick synen tillbaka med en artificiell hornhinna

👁 Blind man fick synen tillbaka med en artificiell hornhinna

Ny metod gör det enklare och snabbare att implantera artificiella hornhinnor, vilket ger många fler människor chansen att få synen åter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En 78-årig man som varit blind på båda ögonen i tio år fick nyligen synen tillbaka efter att ha fått ett implantat med en artificiell hornhinna som utvecklats av det israeliska företaget Corneat Vision. Redan dagen efter operationen kunde bandagen tas av och mannen kunde direkt känna igen närvarande familjemedlemmar och läsa en text.

Redan dagen efter att ha fått den artificiella hornhinnan inopererad kunde den tidigare blinde mannen läsa texten på en skylt.

Nu är det långt ifrån första gången en artificiell hornhinna implanterats. Forskare vid Linköpings universitet gjorde det till exempel redan 2007. Men Corneat Visions implantat ska vara enklare att operera in.

CorNeat KPro, som den artificiella hornhinnan heter, är gjord för att väldigt enkelt få på rätt plats. Sedan är det bara att sy fast implantatet och ge patienten lite tid för återhämtning. Medan andra metoder kräver specialistkirurger för att klara av proceduren ska alla ögonkirurger kunna lära sig den här metoden på bara några dagar enligt Corneat Vision.

Det gör att betydligt fler kirurger kan genomföra behandlingen och det betyder förstås att många fler patienter kan få synen tillbaka.

En annan metod som använts i många år redan är att ta en riktig hornhinna från en donator och transplantera den. Problemet med det är förstås att det krävs donatorer och det råder det brist på. Enligt Corneat Vision är behovet av hornhinnor 70 gånger större än tillgången.

Med en hornhinna som både kan massproduceras och som är lätt att operera in hoppas Corneat Vision kunna hjälpa miljoner människor runt om i världen att få synen tillbaka. Något som säkert blir ett känslosamt ögonblick för många.

– Efter år av hårt arbete var det väldigt emotionellt att se en kollega enkelt implantera Kpro och sedan få se en medmänniska kunna se igen redan dagen efter ingreppet. Det var många tårfyllda ögon i rummet den dagen, säger Gilad Litvin, medgrundare av Corneat Vision i en kommentar till Israel Hayom.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.