Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👁 Blind man fick synen tillbaka med en artificiell hornhinna

👁 Blind man fick synen tillbaka med en artificiell hornhinna

Ny metod gör det enklare och snabbare att implantera artificiella hornhinnor, vilket ger mÄnga fler mÀnniskor chansen att fÄ synen Äter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En 78-Ärig man som varit blind pÄ bÄda ögonen i tio Är fick nyligen synen tillbaka efter att ha fÄtt ett implantat med en artificiell hornhinna som utvecklats av det israeliska företaget Corneat Vision. Redan dagen efter operationen kunde bandagen tas av och mannen kunde direkt kÀnna igen nÀrvarande familjemedlemmar och lÀsa en text.

Redan dagen efter att ha fÄtt den artificiella hornhinnan inopererad kunde den tidigare blinde mannen lÀsa texten pÄ en skylt.

Nu Àr det lÄngt ifrÄn första gÄngen en artificiell hornhinna implanterats. Forskare vid Linköpings universitet gjorde det till exempel redan 2007. Men Corneat Visions implantat ska vara enklare att operera in.

CorNeat KPro, som den artificiella hornhinnan heter, Àr gjord för att vÀldigt enkelt fÄ pÄ rÀtt plats. Sedan Àr det bara att sy fast implantatet och ge patienten lite tid för ÄterhÀmtning. Medan andra metoder krÀver specialistkirurger för att klara av proceduren ska alla ögonkirurger kunna lÀra sig den hÀr metoden pÄ bara nÄgra dagar enligt Corneat Vision.

Det gör att betydligt fler kirurger kan genomföra behandlingen och det betyder förstÄs att mÄnga fler patienter kan fÄ synen tillbaka.

En annan metod som anvÀnts i mÄnga Är redan Àr att ta en riktig hornhinna frÄn en donator och transplantera den. Problemet med det Àr förstÄs att det krÀvs donatorer och det rÄder det brist pÄ. Enligt Corneat Vision Àr behovet av hornhinnor 70 gÄnger större Àn tillgÄngen.

Med en hornhinna som bÄde kan massproduceras och som Àr lÀtt att operera in hoppas Corneat Vision kunna hjÀlpa miljoner mÀnniskor runt om i vÀrlden att fÄ synen tillbaka. NÄgot som sÀkert blir ett kÀnslosamt ögonblick för mÄnga.

– Efter Ă„r av hĂ„rt arbete var det vĂ€ldigt emotionellt att se en kollega enkelt implantera Kpro och sedan fĂ„ se en medmĂ€nniska kunna se igen redan dagen efter ingreppet. Det var mĂ„nga tĂ„rfyllda ögon i rummet den dagen, sĂ€ger Gilad Litvin, medgrundare av Corneat Vision i en kommentar till Israel Hayom.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.