Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐭 Biotech-företag förlĂ€nger livslĂ€ngden hos möss med cellreprogrammering

🐭 Biotech-företag förlĂ€nger livslĂ€ngden hos möss med cellreprogrammering

Genterapi förlÀngde livet pÄ gamla möss med sju procent, genom förvandla gamla celler till ungdomliga celler.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Ett litet bioteknikföretag har anvÀnt en teknik som kallas reprogrammering för att föryngra gamla möss och förlÀnga deras liv, enligt MIT Technology Review. Detta tyder pÄ att Àldre mÀnniskor en dag skulle kunna fÄ sina biologiska klockor vridna tillbaka med en injektion, och bokstavligen bli yngre.

FörlÀngd livslÀngd hos möss som behandlats med gen-terapi

San Diego-baserade Rejuvenate Bio, som utfört studien, presenterar sina resultat i ett paper, som Ànnu inte granskats av andra experter. Företaget anvÀnde gen-terapi för att introducera tre kraftfulla reprogrammeringsgener till möss vars Älder motsvarade en 77-Ärig mÀnniska.

Efter behandlingen dubblades deras ÄterstÄende livslÀngd. Behandlade möss levde ytterligare 18 veckor i genomsnitt, medan möss i kontrollgruppen dog inom nio veckor. Totalt levde de behandlade mössen cirka 7 procent lÀngre.

Möjligt bevis pÄ konceptet för ÄlderomvÀndning

Även om ökningen i livslĂ€ngd var mĂ„ttlig menar Rejuvenate Bio att forskningen visar att Ă„ldersinversion Ă€r möjlig.

"Detta Àr en kraftfull teknik, och hÀr Àr beviset pÄ konceptet," sÀger Noah Davidsohn, företagets vetenskapliga chef. "Jag ville visa att det faktiskt Àr nÄgot vi kan göra i vÄr Àldre befolkning."

Reprogrammering som ungdomselixir

Möjligheten att reprogrammering kan vara ett ungdomselixir har lett till en forsknings- och investeringsboom. Ett företag, Altos Labs, sÀger att det har tagit in över 30 miljarder kronor.

Reprogrammering utförs genom att utsÀtta enskilda celler för ett antal proteiner som Àr typiskt aktiva i tidiga embryon. Efter flera dagars behandling förvandlas Àven gamla celler till ungdomliga stamceller.

Framsteg mot föryngring av mÀnniskor

Rejuvenate arbetar för nÀrvarande med att utveckla gen-terapilÀkemedel för husdjur och mÀnniskor, inklusive ett lÀkemedel för att behandla hjÀrtsvikt. Men Davidsohn tror att det pÄ lÄng sikt kommer att vara möjligt att föryngra mÀnniskor.

"Jag skulle inte arbeta med det om jag inte trodde det", sÀger han.

Mer information behövs för att förstÄ vilka förÀndringar reprogrammeringsgenerna orsakar hos möss, och forskare sÀger att andra grupper mÄste upprepa experimentet innan de Àr övertygade.

"Jag skulle vilja se en separat grupp göra nÄgot liknande och grÀva djupare i vad som faktiskt hÀnder", sÀger Martin Borch Jensen, skapare av Impetus Grants, en organisation som finansierar forskning om Äldrande.

Nyhetstips: Tomas Wahlgren


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.