Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💔 Biomarkör kan varna rökare för hjärtinfarkt flera år i förväg

💔 Biomarkör kan varna rökare för hjärtinfarkt flera år i förväg

En biomarkör kan visa om rökare och personer med högt blodtryck kommer att få en hjärtinfarkt, upp till sju år innan infarkten är ett faktum.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Rökare och personer med högt blodtryck är två stora riskgrupper för att få hjärtinfarkt. Att veta exakt vem som kommer att få hjärtinfarkt och när är omöjligt att säga, men vi kan nu ha kommit ett steg närmare det. Forskare vid Örebro universitet har enligt en pressrelease upptäckt en biomarkör som flera år i förväg kan visa om någon är på väg att få en infarkt.

Biomarkören, Interleukin-6 (IL-6), är en del av kroppens immunförsvar och kan orsaka och förhindra inflammation och feber för att skydda kroppen. När forskarna studerade den inflammatoriska sidan av IL-6 visade det sig att om halten av inflammatoriskt IL-6 gick upp så ökade också risken för hjärtinfarkt.

En förhöjd halt av IL-6 blir en stark varningssignal att en hjärtinfarkt kan vara på gång. Då varningen kan komma upp till sju år innan infarkten slår till finns det tid att minska risken genom att ändra livsstil. Forskarna ska nu fortsätta leta efter andra biomarkörer som kan visa på samband mellan andra riskfaktorer och hjärtinfarkt.

Forskarna har studerat nedfrysta blodprover som samlats in från frivilliga sedan 1980-talet. Sedan har forskarna undersökt vilka av dessa som fått en hjärtinfarkt och om de personerna haft förhöjda halter av IL-6.

IL-6 kan både orsaka och förhindra inflammation. Det nya med den här undersökningen är att forskarna fokuserat på den ena aspekten.

– Det unika med den här studien är att vi enbart har studerat de inflammatoriska aspekterna av IL-6. Vi har mätt hur mycket inflammatoriskt IL-6 som finns i blodet, säger Mulugeta Zegeye en av forskarna bakom studien i en pressrelease.

Än så länge finns det inget läkemedel som blockerar de inflammatoriska effekterna av IL-6.Men det finns mediciner som testas nu som skulle kunna göra just det. Något som i så fall skulle kunna ge en säker och effektiv behandling.

– Om man siktar in sig på att enbart minska de inflammatoriska egenskaperna av IL-6, skulle det kunna dämpa inflammationen utan att andra viktiga funktioner i kroppen försämras. Det betyder att allvarliga biverkningar av medicinen kan undvikas, säger Liza Ljungberg en av forskarna bakom studien.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Gloria Williams


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.