Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💔 Biomarkör kan varna rökare för hjĂ€rtinfarkt flera Ă„r i förvĂ€g

💔 Biomarkör kan varna rökare för hjĂ€rtinfarkt flera Ă„r i förvĂ€g

En biomarkör kan visa om rökare och personer med högt blodtryck kommer att fÄ en hjÀrtinfarkt, upp till sju Är innan infarkten Àr ett faktum.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Rökare och personer med högt blodtryck Ă€r tvĂ„ stora riskgrupper för att fĂ„ hjĂ€rtinfarkt. Att veta exakt vem som kommer att fĂ„ hjĂ€rtinfarkt och nĂ€r Ă€r omöjligt att sĂ€ga, men vi kan nu ha kommit ett steg nĂ€rmare det. Forskare vid Örebro universitet har enligt en pressrelease upptĂ€ckt en biomarkör som flera Ă„r i förvĂ€g kan visa om nĂ„gon Ă€r pĂ„ vĂ€g att fĂ„ en infarkt.

Biomarkören, Interleukin-6 (IL-6), Àr en del av kroppens immunförsvar och kan orsaka och förhindra inflammation och feber för att skydda kroppen. NÀr forskarna studerade den inflammatoriska sidan av IL-6 visade det sig att om halten av inflammatoriskt IL-6 gick upp sÄ ökade ocksÄ risken för hjÀrtinfarkt.

En förhöjd halt av IL-6 blir en stark varningssignal att en hjÀrtinfarkt kan vara pÄ gÄng. DÄ varningen kan komma upp till sju Är innan infarkten slÄr till finns det tid att minska risken genom att Àndra livsstil. Forskarna ska nu fortsÀtta leta efter andra biomarkörer som kan visa pÄ samband mellan andra riskfaktorer och hjÀrtinfarkt.

Forskarna har studerat nedfrysta blodprover som samlats in frÄn frivilliga sedan 1980-talet. Sedan har forskarna undersökt vilka av dessa som fÄtt en hjÀrtinfarkt och om de personerna haft förhöjda halter av IL-6.

IL-6 kan bÄde orsaka och förhindra inflammation. Det nya med den hÀr undersökningen Àr att forskarna fokuserat pÄ den ena aspekten.

– Det unika med den hĂ€r studien Ă€r att vi enbart har studerat de inflammatoriska aspekterna av IL-6. Vi har mĂ€tt hur mycket inflammatoriskt IL-6 som finns i blodet, sĂ€ger Mulugeta Zegeye en av forskarna bakom studien i en pressrelease.

Än sĂ„ lĂ€nge finns det inget lĂ€kemedel som blockerar de inflammatoriska effekterna av IL-6.Men det finns mediciner som testas nu som skulle kunna göra just det. NĂ„got som i sĂ„ fall skulle kunna ge en sĂ€ker och effektiv behandling.

– Om man siktar in sig pĂ„ att enbart minska de inflammatoriska egenskaperna av IL-6, skulle det kunna dĂ€mpa inflammationen utan att andra viktiga funktioner i kroppen försĂ€mras. Det betyder att allvarliga biverkningar av medicinen kan undvikas, sĂ€ger Liza Ljungberg en av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Gloria Williams


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.