Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Biomarkör kan varna för typ 2-diabetes mĂ„nga Ă„r i förvĂ€g

🔬 Biomarkör kan varna för typ 2-diabetes mĂ„nga Ă„r i förvĂ€g

Ett protein kan visa om du ligger i riskzonen för att fÄ typ 2-diabetes upp till 19 Är innan du blir sjuk.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

462 miljoner mÀnniskor i vÀrlden lever idag med typ 2-diabetes. En sjukdom som ökar risken för att dö i hjÀrtinfarkt och stroke. Nu gÄr det att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes betydligt genom att lÀgga om sina matvanor och motionera mera.

Problemet Àr bara att mÄnga inte vet att de Àr pÄ vÀg att fÄ diabetes innan de redan har drabbats av sjukdomen. Det kan nu bli enklare pÄ grund av en upptÀckt som forskare frÄn Lunds universitet har gjort.

De har upptÀckt att ett protein, follistatin, fungerar som en biomarkör som lÄngt i förvÀg kan visa om en person ligger i riskzonen för att fÄ typ-2 diabetes.

– Vi fann att högre nivĂ„er av proteinet follistatin i blodcirkulationen Ă€r förknippade med om en person kommer att utveckla typ 2-diabetes eller inte, oberoende av andra kĂ€nda riskfaktorer sĂ„som Ă„lder, BMI (body mass index), kost eller fysisk aktivitet. Fynden baseras pĂ„ vĂ„r studie dĂ„ vi följt 5 400 personer upp till 19 Ă„r före diagnos pĂ„ tvĂ„ olika platser i Sverige och Finland, sĂ€ger Yang De Marinis, forskare vid Lunds universitet och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gÄ vidare och utveckla ett diagnosverktyg som med hjÀlp av AI ska kunna avlÀsa biomarkören i ett vanligt blodprov. Tanken Àr att verktyget ska kunna visa ett vÀrde som förutspÄr hur troligt det Àr att en person kommer att fÄ typ 2-diabetes.

– UpptĂ€ckten ger oss en möjlighet att vidta Ă„tgĂ€rder för att förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes. VĂ„r forskning kommer att fortsĂ€tta mot detta mĂ„l, sĂ€ger Yang De Marinis.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Belova59


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.