Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Biomarkör kan varna för typ 2-diabetes många år i förväg

🔬 Biomarkör kan varna för typ 2-diabetes många år i förväg

Ett protein kan visa om du ligger i riskzonen för att få typ 2-diabetes upp till 19 år innan du blir sjuk.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

462 miljoner människor i världen lever idag med typ 2-diabetes. En sjukdom som ökar risken för att dö i hjärtinfarkt och stroke. Nu går det att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes betydligt genom att lägga om sina matvanor och motionera mera.

Problemet är bara att många inte vet att de är på väg att få diabetes innan de redan har drabbats av sjukdomen. Det kan nu bli enklare på grund av en upptäckt som forskare från Lunds universitet har gjort.

De har upptäckt att ett protein, follistatin, fungerar som en biomarkör som långt i förväg kan visa om en person ligger i riskzonen för att få typ-2 diabetes.

– Vi fann att högre nivåer av proteinet follistatin i blodcirkulationen är förknippade med om en person kommer att utveckla typ 2-diabetes eller inte, oberoende av andra kända riskfaktorer såsom ålder, BMI (body mass index), kost eller fysisk aktivitet. Fynden baseras på vår studie då vi följt 5 400 personer upp till 19 år före diagnos på två olika platser i Sverige och Finland, säger Yang De Marinis, forskare vid Lunds universitet och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gå vidare och utveckla ett diagnosverktyg som med hjälp av AI ska kunna avläsa biomarkören i ett vanligt blodprov. Tanken är att verktyget ska kunna visa ett värde som förutspår hur troligt det är att en person kommer att få typ 2-diabetes.

– Upptäckten ger oss en möjlighet att vidta åtgärder för att förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes. Vår forskning kommer att fortsätta mot detta mål, säger Yang De Marinis.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Belova59


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.