Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Billigare potensmedel minskade antalet sjĂ€lvmord bland medelĂ„lders mĂ€n

💊 Billigare potensmedel minskade antalet sjĂ€lvmord bland medelĂ„lders mĂ€n

LĂ€gre pris pĂ„ potensmedel gav fler mĂ€n möjlighet att ta medlen och det ledde i sin tur till en markant minskning av sjĂ€lvmorden bland mĂ€n mellan 50–59 Ă„r.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att priset pÄ potensmedel som Viagra skulle ha en koppling till sjÀlvmordsfrekvensen bland mÀn Àr kanske inte helt uppenbar. Men en studie frÄn Uppsala universitet och University of California tyder pÄ att det kan vara sÄ, enligt ett pressmeddelande.

Forskarna gick igenom sjĂ€lvmordsstatistiken för mĂ€n i Ă„ldrarna 50–59 under perioden 2005–2014. Under den perioden sjönk priset pĂ„ potensmedel i Sverige frĂ„n 1 200 kronor till 300 kronor för 12 tabletter. Samtidigt ökade antalet mĂ€n i Sverige som anvĂ€nde potensmedel frĂ„n 62 000 till 101 000.

NÀr forskarna undersökte antalet sjÀlvmord före och efter prissÀnkningen upptÀckte de att det var 65 fÀrre sjÀlvmord Àn förvÀntat under den senare perioden.

– Det hĂ€r ger Ă€nnu ett tecken pĂ„ hur viktig möjligheten till fysisk intimitet och nĂ€ra relationer kan vara genom livet, att de kan för vissa mĂ€nniskor vara sĂ„ stark kopplat till livsglĂ€dje och förmĂ„ga att möta livets utmaningar, sĂ€ger Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Trolig tolkning

Nu rör sig det hÀr om en observationsstudie som visar pÄ ett samband, men som inte kan bevisa vad sambandet Àr. Forskarna ser det dock som mycket troligt att deras tolkning av tillgÀngliga data Àr korrekt. En anledning till det Àr att forskarna inte sÄg nÄgot liknande samband i andra Äldersgrupper eller bland kvinnor.

– Möjligheten att slumpen skulle ge det hĂ€r utfallet Ă€r ungefĂ€r en gĂ„ng pĂ„ 10 000 experiment. RĂ€tt sĂ„ osannolikt alltsĂ„ och svĂ„rt att förklara skillnaden pĂ„ nĂ„got annat vis Ă€n övergĂ„ngen till generika, nĂ€r man rĂ€knar in hur analyserna genomfördes och faktumet att vi sĂ„g sambandet i just den köns- och Ă„ldersgruppen, sĂ€ger Terry Hartig.

Ofta görs sÄdana hÀr undersökningar annars som enkÀter. Men forskarna bakom den hÀr studien menar att den typen av studier inte har gett övertygande bevis pÄ hur stark kopplingen Àr och om bra mental hÀlsa Àr effekt eller orsak. Att i stÀllet göra experimentella studier har klara etiska och praktiska problem. SÄ forskarna menar att den hÀr typen av studie pÄ en hel befolkningsgrupp ger bÀttre resultat.

– Studien visar hur epidemiologisk forskning kan anvĂ€nda data frĂ„n hela befolkningen för att belysa kĂ€nsliga frĂ„gor som Ă€r svĂ„ra att komma Ă„t med studier pĂ„ individer. Det kan vara lönt med mer epidemiologisk forskning kring satsningar som hjĂ€lper mĂ€nniskor att vĂ„rda sina nĂ€ra relationer, att fĂ„ tid och möjligheter att dela den fysiska intimiteten de vill och pĂ„ sĂ„ vis bibehĂ„lla en kĂ€nsla av tillhörighet och ge glĂ€dje och hopp, sĂ€ger Terry Hartig.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/kalhh


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.