Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Billigare potensmedel minskade antalet självmord bland medelålders män

💊 Billigare potensmedel minskade antalet självmord bland medelålders män

Lägre pris på potensmedel gav fler män möjlighet att ta medlen och det ledde i sin tur till en markant minskning av självmorden bland män mellan 50–59 år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att priset på potensmedel som Viagra skulle ha en koppling till självmordsfrekvensen bland män är kanske inte helt uppenbar. Men en studie från Uppsala universitet och University of California tyder på att det kan vara så, enligt ett pressmeddelande.

Forskarna gick igenom självmordsstatistiken för män i åldrarna 50–59 under perioden 2005–2014. Under den perioden sjönk priset på potensmedel i Sverige från 1 200 kronor till 300 kronor för 12 tabletter. Samtidigt ökade antalet män i Sverige som använde potensmedel från 62 000 till 101 000.

När forskarna undersökte antalet självmord före och efter prissänkningen upptäckte de att det var 65 färre självmord än förväntat under den senare perioden.

– Det här ger ännu ett tecken på hur viktig möjligheten till fysisk intimitet och nära relationer kan vara genom livet, att de kan för vissa människor vara så stark kopplat till livsglädje och förmåga att möta livets utmaningar, säger Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Trolig tolkning

Nu rör sig det här om en observationsstudie som visar på ett samband, men som inte kan bevisa vad sambandet är. Forskarna ser det dock som mycket troligt att deras tolkning av tillgängliga data är korrekt. En anledning till det är att forskarna inte såg något liknande samband i andra åldersgrupper eller bland kvinnor.

– Möjligheten att slumpen skulle ge det här utfallet är ungefär en gång på 10 000 experiment. Rätt så osannolikt alltså och svårt att förklara skillnaden på något annat vis än övergången till generika, när man räknar in hur analyserna genomfördes och faktumet att vi såg sambandet i just den köns- och åldersgruppen, säger Terry Hartig.

Ofta görs sådana här undersökningar annars som enkäter. Men forskarna bakom den här studien menar att den typen av studier inte har gett övertygande bevis på hur stark kopplingen är och om bra mental hälsa är effekt eller orsak. Att i stället göra experimentella studier har klara etiska och praktiska problem. Så forskarna menar att den här typen av studie på en hel befolkningsgrupp ger bättre resultat.

– Studien visar hur epidemiologisk forskning kan använda data från hela befolkningen för att belysa känsliga frågor som är svåra att komma åt med studier på individer. Det kan vara lönt med mer epidemiologisk forskning kring satsningar som hjälper människor att vårda sina nära relationer, att få tid och möjligheter att dela den fysiska intimiteten de vill och på så vis bibehålla en känsla av tillhörighet och ge glädje och hopp, säger Terry Hartig.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/kalhh


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.